Kultúra

2010.12.13. 09:22

Milliós ajándék

Balatonalmádi - Nagy siker volt a vörösberényi Magtár-borházban megrendezett jótékonysági árverés, amelyen a városban élő, illetve a Balaton-parti településhez köthető művészek alkotásaira lehetett licitálni.

Halmos György

A bevételt a szervezők egy háromgyermekes devecseri családnak ajánlották fel, akik mindenüket elveszítették az október 4-ei iszapkatasztrófa során. Veszeli Lajos festőművész, a jótékonysági árverés egyik szervezője elmondta, a rendezvény jó példája annak, hogy egy kis közösség milyen sokat tehet összefogással másokért a bajban. Az árverésen huszonkét művész huszonhét alkotására lehetett licitálni, a felajánlott művek gazdára találtak. Az első elkelt alkotás a közelmúltban elhunyt, nemzetközileg is ismert grafikus, N. Csathó Gizella a Hercegnő és a kobold című rajzfilmhez készített háttérfestménye volt, amire többen licitáltak, végül az új tulajdonosa 65 ezer forintért vehette meg.

Az árverésen többek közt Fábián László, Fáskerti Zsófia, Fülöp Lajos, Jáger István, Kollarics Erika, Vágfalvi Ottó és Veszeli Lajos alkotásaira lehetett licitálni. A legmagasabb összegen kikiáltott alkotás 175 ezer forintért kelt el. A teljes bevételt, több mint egymillió forintot a devecseri családnak a művészek nevében az önkormányzat illetékese adja át hamarosan.

A festőművész megjegyezte: a sikeres jótékonysági árverés lebonyolításában nagyon sokan fontos szerepet vállaltak, ugyanis rendkívül komoly adminisztrációt jelentett az előkészület, illetve az, hogy a pénz konkrét személyekhez kerüljön. Kiemelte Tóth Zoltán személyét, aki a jótékonysági árverés szakértő levezetőjeként sokat tett a rendezvény sikere érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!