Kultúra

2014.02.20. 19:30

A mesékről lesz szó

Balatonfüred - Kiállítással, pályázatokkal, szakmai konferenciával állítanak emléket a 110 éve született festőművésznek, grafikusnak, könyvillusztrátornak - jelentették be csütörtökön a városi könyvtárban.

Győrffy Árpád

Mint Fenyves Mária Annunziata, a Róna Emy Emlékbizottság elnöke, a rendezvénysorozat kezdeményezője elmondta, az 1988-ban elhunyt művész olyan mesék illusztrációit készítette el, mint a Grimm legszebb meséi, az Öreg néne őzikéje, a Misi Mókus kalandjai, a Holle anyó, vagy az Ezeregy éjszaka.

A rendezvénysorozatot a városi könyvtár az emlékbizottsággal és a Klebelsberg Kuno Emléktársasággal szervezi meg. Sárköziné Sárovits Hajnalka könyvtárigazgató és kollégája, Tóthné Wittmann Borbála elmondta, hogy a tervezett programot két pályázat, egy vándorkiállítás és egy szakmai nap alkotja.

Fenyves Mária Annunziata az Öreg néne őzikéje egyik rajzával, amit Róna Emy készített (Fotó: Győrffy Árpád)

 

Balatonfüred és a kistérség pedagógusait arra biztatják, írják meg a pályázatra, hogy mi a mese szerepe a munkájukban. A füredi általános iskolás gyerekektől Rajzos történetek legkedvesebb könyvem, címmel várnak pályaműveket április végéig. A díjkiosztás mindkét esetben a gyereknapi program keretében lesz.

Terveznek egy vándorkiállítást Füreden és Tapolcán Róna Emynek az emlékbizottságnál lévő műveiből. Ha sikerül az egyeztetés, akkor a művésznek a Nemzeti Galériában őrzött műveit is kiállítják Füreden. A programsorozatot egy Tapolcán rendezett szakmai nap egészíti ki, amelyiken a festőnő mellett Klebelsberg Kunó munkásságával, a mesékkel és a kortárs gyerekirodalommal foglalkoznak többek között.







Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!