Kultúra

2017.04.03. 18:41

Sándor György humoralista a Vaszary Galériában

Sándor György humoralista, a nemzet művésze a Vaszary Galériában nyílt karikatúra kiállítás kapcsán jött Balatonfüredre.

Sági Ági

Az áprilisban 79 éves művésszel a megnyitó után találkoztunk. Közvetlen ember, szívesen beszélget.

- Nem véletlenül hívták meg Önt ennek a kiállításnak az apropóján.

- Kaján első kiállítását én nyitottam meg, a Réber szoros barátom volt, jártak az estjeimre. (Kaján Tibor karikaturista 1921- 2016; Réber László karikaturista 1920- 2001) Kajánnak karikatúrája van rólam ezt tettem be a 75. születésnapomra készült könyv legelejére. Örkény pár éve volt 100 éves és a Petőfi Irodalmi múzeumban volt egy könyv premier, ahol 100 kortárs magyar képzőművész Örkény 100 egypercesére asszociált úgy, hogy baloldalon volt az egyperces, jobboldalon pedig a rajz van. Az előszó megírására engem kértek fel, és én ott elmondtam egy Kaján karikatúrát. Ez négy szobrot ábrázol. A legkisebb szobor alá az van írva, hogy: A költő. A kicsit nagyobb szobor alá hogy: A költő rokona. A majdnem legnagyobb alá az, hogy: A költő barátja. És a legnagyobb alá az, hogy: Akinek vissza se köszönt. Úgyhogy én nem szeretnék szobrot állítani magamnak.


Én nem szeretnék szobrot állítani magamnak, mondta Sándor György humoralista Fotó: Sági Ági

- Találkozott is Örkénnyel?

- Egyszer talán még az Egyetemi Színpadon történt, hogy eljött az egyik estemre. Bejött az öltözőbe, vesztére, mert mielőtt gratulált volna, én lerohantam. Nagyon szerettem volna, ha az Új írás irodalmi folyóiratba engem is beajánl, ahogy már hónapok óta egy fiatalt mindig ajánlott. Talán ha három estem volt már akkor. Megígérte. Kisvártatva kaptam egy Örkény egypercest, amit nem lehet sehol megtalálni, mert nincs az Örkény összesben, azt csak nekem írta.

A postaládámban volt, nyílt- nem tábori- levelezőlapon. Ezt írta: Gyuri! Említettem az Új írásban, hogy Te lennél a sorozatom következő tagja. Nagyon megörültek ennek. Felajánlottam a nevedben, hogy egy pár írásoddal illusztrálod ezt az ajánlásomat. Hát ennek még jobban örültek. Természetesen felajánlottam, mint eddig, hogy egy pár kedves, meleg ajánló sort is teszek hozzá. Na, hát ennek örültek a legjobban!

Tehát továbbra is azt javaslom, hogy ne publikálj! Ezek után teljesen leforrázva felhívtam, azt mondta: most el lehetsz keseredve, joggal. Gondold át, egy idő után nem fogad tudni eldönteni, hogy az írásaidat olvasásra, vagy előadásra szánod. Teljesen igaza volt, így utólag.

- Pedig ír is.

- Igen. Tíz egy néhány könyvem is megjelent az írásaimból, amiket elő is adok, de ezek mögé oda kell képzelni a testtartásomat, a csöndjeimet, hanghordozásomat, a kontaktusteremtésemet, a testbeszédet is, tehát akik hallották, azok mögötte hallanak, de akik frissen reagálják le, azoknál nem biztos, hogy ezek a szövegek a papír rivaldáján átmennek. Azért Örkény dedikálta az egyik könyvét nekem- a Réber illusztrálta egyperces kötetében az első oldalon egy bábu hosszú árnyékával látható. A következőket írta nekem: Sándor Györgynek a fiatal humoristának, és az árnyékhoz odaírta- közeli rokona Örkény István nyugalmazott humorista.

- Van Balaton karikatúrája is.

- A Balaton, hogy gyerek vízfestmény lehessen, esőtablettákat szedett cseppekben. Két atomból állt össze, egy jobb atomból, és egy bal- atonból. A Balaton festéséhez a lószőr ecsethez egy egész lovat használok fel, és eredeti Balaton vízzel festek, vitorlások vásznára. A vitorlavászon legjobb, ha lenből és kenderből van. Lenn kender fenn len. Mikor kész lesz a kép, a vitorlavásznakat kivágom, hogy a kivágott részeken eredetiben láthassam a táj szépségét, amit az addig eltakart.

- Hamarosan 79 éves lesz.

- Nagyon készülök. A meglévő önálló estjeimből hamarosan elkészül egy cd. Az a címe, hogy Közelítés József Attilával, nem csak József Attilához. Egy kicsit önvallomás, mert így kezdődik: Harminckét éves lettem én... Na, még egyszer. Harminckét éves lettem én... Ez még mindig csak hatvannégy...

Én nem szeretnék szobrot állítani magamnak, mondta Sándor György humoralista Fotó: Sági Ági

- Nem nagyon vannak utódai ebben a műfajban.

- Egyedül a Bödőcs Tibi talán. Ő sugárzóan tehetséges, csak a világnézetünk döntően más. Ő egy megveszekedett ellenzéki. Én nem vagyok kormánypárti, én értékpárti vagyok. A hitem megkönnyíti azt, hogy nem kell gyűlölködnöm. Kicsit lekötelezett is vagyok, de nem megkötözött, vagy megkötelezett. 2010-ben Príma- díjas lettem, a Kossuth- díjat 2011-ben kaptam, és a Nemzet művésze is vagyok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!