Kultúra

2011.05.03. 15:47

Székek után Vad-nyugat

Veszprém - Bezárt a veszprémi Csikász Galériában Drozsnyik István miskolci festőművész, performer, szobrász Életmű-részek VI. című tárlata, amely a Székek közé szorítva alcímet viseli.

Bartuc Gabriella

Beszédes cím, mondhatnánk, hiszen a szék áll Drozsnyik érdeklődésének középpontjában, nem talált tárgyként, mint például Joseph Beysnál, hanem bizarr elemekkel megdolgozva, feldúsítva, szétszedve. Drozsnyik rajzai és plasztikái között látunk kínzószéket, villamosszékszerű széket, tüzes vasszéket, szék a székben széket, repülő széket, akasztott széket, létrás királyi árnyékszéket stb. A tárgyak alakját nem a fizikai törvények, hanem a tudatalatti birodalma határozza meg.

 



Szabadon társulnak a formák, megnyúlnak, csavarodnak. A víziók feltolulásában azonban ott van a rendező elv is, Drozsnyik olyan kompozíciót alkot, amelyekben a látomások maximális erővel törhetnek ki. Persze, csak feltételesen illethetők a fenti jelzőkkel ezek a székek, más látogató, lehet, egészen mást lát bennük. De nem is kell ezeket a hegesztett plasztikákat magyarázni, csak nézni, mert olyanok, mint valami "természeti tünemények", illetve inkább  ipari  tünemények, amelyek törvényszerűen Miskolcon nőnek ki a "földből". Sok van belőlük, Veszprémbe is csaknem száz alkotását elhozta a művész, részben hegesztett fémplasztikáit, részben grafikáit, amelyek létezésének nagyon egyedi és érdekes dokumentációi.

Aki lemaradt a Csikász Galéria május 2-án bezárt tárlatáról és kíváncsi Drozsnyikra, megnézheti a veszprémi Kortárs Nemzetközi Szoborparkban egy alkotását a Vetési gimnázium udvarán.
 
A következő tárlat szombaton, május 7-én 13 órakor nyílik a Csikász Galériában, Vad-nyugat címmel. Zalaegerszeghez kötődő 14 művész viszonozza a veszprémi V8+ csoportosulás alkotóinak tavalyi egerszegi kiállítását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!