Kultúra

2014.11.03. 13:35

Tűzzománc és tükrösök

Zirc - Tükrös címmel nyílt kiállítás a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény XI. évfolyama festő szakos tanulóinak tűzzománc alkotásaiból a Pepe cukrászdában.

Müller Anikó Hanga

Balázsné Györek Zsuzsanna igazgatónő köszöntőjében kiemelte, diákjaik magas művészi színvonalon dolgoznak, mellyel értéket és szépséget képviselnek a bakonyi kisváros kulturális életében. A tárlatot Szeifert György művésztanár, igazgatóhelyettes nyitotta meg. Szólt arról, hogy a tükörhöz - melyet egykor bronzból, aranyból polírozással készítettek - misztikus elképzelések kapcsolódnak. Az ókori kultúrában a lélek szimbóluma volt, a női halottak mellé eltemették tükreiket is.

Diákok, tanárok az alkotások előtt. A tanulók a gazdag motívumkincseket örökítették meg (Fotó: Müller Anikó Hanga)

A magyar népi kultúrában is kitüntetett szereppel bír. A tisztaszoba falára akasztott tükör keretébe az elődök képét tűzték, hogy belenézve önmagukat és őseiket lássák. Általa a múltba merengtek, mert bennük az átörökített gének jelentek meg, ugyanakkor a múltba pillantottak, mert az ő génjeik az utódokban élnek tovább. Megemlítette, a tükrös - lapos fadobozka, melynek fedele alatt tükör van - a pásztorkészség tartozéka volt, általa ellenőrizték hegyesre pödrött bajszukat a juhászok. A kiállító diákok ezeket a gazdag motívumkincseket használták, jelenítették meg tűzzománc alkotásaikban. Szó esett arról, a mosófa díszített változata - melyekből ugyancsak látható a falakon - jegyajándék volt régen, de a mézeskalácsszív, közepén kis tükördarabbal, ugyancsak a magyar népművészet formakincseit gyarapítják.

Szeifert György hangsúlyozta, a tükör igazat mond, sok kultúrában a bölcsesség szimbóluma is. A művésznövendékek tanára Fátyol Ella. A megnyitó igényes műsorában zenével közreműködtek az iskola diákjai: Ábrahám Gábor, Jakab Zalán, Szakács Zille, tanárai: Buzásné Rezsőfi Lívia, Jakabné Kiss Éva, Kapitány Dénes, Tarcsay Beáta, bemutatkozott a Baba-mama hegedű kvartett - Jakabné Kiss Éva, Jakab Zalán, Tarcsay Beáta, Szakács Zille - népdalt énekelt Molnár Eszter, verset mondott Kozicska Cintia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!