Kultúra

2008.03.06. 03:28

<u>Két alkotó szellem találkozása</u>

<b>Veszprém</b> - Képek és versek - König Róbert grafikusművész alkotásaiból és a tavaly elhunyt Nagy Gáspár Kossuth-díjas költő versciklusából nyílt tárlat kedden délután a Pannon Egyetem aulájában.

Kellei György

Rövid irodalmi, zenei műsor vezette be a megnyitót. Az egyetem hallgatói, Csaba Lilla és Tischler Barbara Nagy Gáspár költeményeiből mondott el néhányat, Nagy Anna Bernadett pedig Beethoven-dallamokat játszott zongorán. 

A Hullámzó vizeken... című kiállítást dr. Korzenszky Richárd tihanyi perjel ajánlotta a közönségnek. Rendhagyó ez a megnyitó, fogalmazott, mert a szavak elnémulnak, ugyanakkor rendhagyó azért is, mert nem egyszerűen emlékezünk valakire, aki volt, hanem aki valóban volt, az jelen van ma is. 


Nagy Gáspár költeményei Kárpáti Pál fordításában németül is olvashatók az aulabeli kiállításon

Nagy Gáspár, bár meghalt, mégis létezik, és egész létezése, egész élete nagyon-nagyon magyar történet, hangsúlyozta a perjel. A költő írástudó volt és felelős. Egyik legnagyobb tette, hogy világosan kimondta: Nem szabad feledni. 

Két művész, két szellem, Nagy Gáspár és König Róbert Tihanyban találkozott annak idején. A grafikusművésznek köszönhető, hogy fölfakadt a költőből az ének, a Hullámzó vizeken kereszt , hogy aztán két egybetartozó, egymástól elválaszthatatlan alkotás élje tovább életét, és legyen jel mindannyiunk számára. 

- Nagy Gáspár egyenes gerincű, tiszta ember, aki hűséges volt gyökereihez, becsületes szüleihez, vasi falujához, európai Magyarországához. Ember volt, aki nem függött politikától. Tiszta tekintetű ember, akinek volt bátorsága kimondani az igazságot, akár alkalmas, akár alkalmatlan. 

Nagy Gáspár az az ember, akinek költészete nem feledhető. Az a költő, akinek sorai erőt adnak - fejezte be megnyitóbeszédét a perjel, aki Arany János bütykös végű meggyfa botját is magával hozta, amely - göcsörtjeivel együtt - segíti megőrizni múltunkat, gyökereinket. 

Kőrösiné dr. Merkl Hilda
irodalomtörténész Nagy Gáspár elkötelezett, a teremtés alázatával létrejött költészetét méltatta a megnyitón. A Hullámzó vizeken... című versciklusában a magasság és a mélység váltakozik, miközben az eltérő formanyelvű grafikusművész és költő harmonikusan, szellemi évszázadokat átölelve egymásra talált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!