Kultúra

2011.07.27. 16:12

Utazás: közelmúltból a jelenbe

Kapolcs - Érdekes kezdeményezéssel állt vagy inkább mozdult elő a Néprajzi Múzeum. A mobilitás jegyében egy lakókocsit rendeztek be a közelmúlt és a jelen tárgyaiból.

Szabó Zsuzsanna

A kapolcsi Kastély nyomdaudvarán állította le Etnomob 2.0. nevet viselő mozgó kiállítótérként funkcionáló lakókocsiját a Néprajzi Múzeum, amely kortárs használati tárgyakat mutat be.

A tizenhét hazai múzeum közös gyűjteményének darabjait a közlekedés, mobilitás témája köti össze  tájékoztatott Joó Emese a program helyszínen lévő házigazdája. A tárlat darabjai között így látható méretes bőr kalauztáska hozzá tartozó jegylyukasztóval, de nedves törlőkendő, instant kávésdoboz és zarándokjelvény is. A legmegdöbbentőbb darab pedig a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum felajánlása, mely a devecseri Marton-család vörösiszappal bevont személyes iratait, igazolványait tartalmazza. A család a katasztrófa idején menekülés közben vitte magával a dokumentumokat. Azóta másik házba költöztek. Ez is egyfajta mobilitás...

Joó Emese hozzátette, a kezdeményezéssel a múzeum célja közelebb kerülni a közönséghez, és rávilágítani arra, nemcsak a régi, de a ma tárgyai is jelentős értékkel bírnak. Hiszen ami jelenünk mindennapi eszköze, az néhány év múlva már kedves emlék, a múlt egy darabkája.

A kiállítás témájához kapcsolódóan kiegészítő programokat is kínálnak. Az egyik egy közösen létrehozott több méter hosszú papírtekercs, amit a völgylátogatók közösen rajzolnak tele mindavval, amit abból a szemszögből látnának, mintha a lakókocsiban utazva kinéznének a tájra. A kiállítást megtekintők saját tárgyakat is vihetnek magukkal, a hozzá tartozó történettel együtt.

A ma használati tárgyait bemutató etnomobil huszonöt magyarországi helyszínt jár be utazásai során. Ezek közül a kapolcsi a második, legközelebbi állomása a Bánki tónál lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!