Kultúra

2016.07.24. 20:10

Játékos lírikus - Kulturális utalások, idézetek és humor a költő műveiben

Veszprém - Sorra nyeri a helyi slam poetry-esteket Somogyi Csaba, aki fiatal kora ellenére már több mint ezer költeményt írt.

Marton Attila

A semmiből robbant be az Odalökött költészet nevű veszprémi slam poetry-közösségbe a húszas évei végén járó Csaba, aki május óta valamennyi esten győztes lett. (Az esteken a szerzők egy adott témában előre megírt verseiket vagy a helyszínen a résztvevők által megjelölt szavakkal frissen megírt szerzeményeket szavalják el, a művekről a közönség szavaz.)

A fiatalember sokáig csak az asztalfióknak írt: az első versét kilencévesen jegyezte, majd középiskolás korában kezdett bele a verselésbe igazán, ám évekig senki sem tudott erről. Mint mondja, nem szerette volna, hogy úgy értelmezzék, vagy inkább sok esetben át- és félreértelmezzék a verseit, mint ahogy azt az irodalomtankönyvekben tapasztalta a klasszikus költők műveivel. Az egyik évben aztán más ötlet híján az addigi versekből állított össze egy csokorra valót és adta karácsonyi ajándéknak a családban. Azóta nincs is megállás, előfordul, hogy egy hónapban akár hatvan verset is megír, ha van ideje.

Somogyi Csaba az utcazene-fesztiválon is fellépett a napokban
Fotó: Nagy Lajos

Ültetett már át a mai nyelvre Petőfit és Adyt, ahogyan van olyan műve, amelyben csak dalcímek vagy idézetek szerepelnek. Inspirációt gyakran a hétköznapi helyzetekből nyer. Nagyon gyorsan pörögnek a gondolatai, és elég egy érdekes ruha, egy furcsa szín vagy egy történés a postán, hogy megjöjjön az ihlet. Ezután megjelenik a fejében egy kép, amire gyorsan eszébe jutnak a rímek, és akár fél óra alatt kész a vers. Ma már több mint ezer van belőlük, közülük minden héten megoszt egyet a legnagyobb közösségi oldalon. A visszajelzések nagyon fontosak számára, sőt, úgy nem is publikálja egyik művét sem, hogy előtte közeli barátok, ismerősök véleményét ne kérné ki.

A versek sokféle témát érintenek, míg kezdetben jellemzően terápiás jelleggel írt, a saját csalódásait enyhítette az írással, ma már jóval több a szerepvers, de a társadalomkritikától sem riad vissza. Műveit humor, a kulturális utalások és idézetek használata, no és számos szójáték, találó rímpárok jellemzik.

Az első Odalökött költészet-estre májusban ment el. A verset a napköziben írta meg fél óra alatt délután - merthogy Csaba az egyik veszprémi általános iskolában dolgozik pedagógiai asszistensként, ősztől pedig folytatja egyetemi tanulmányait, történelemtanár lesz -, és olyan nagy sikert aratott vele, hogy meg is nyerte a versenyt. Legközelebb újra részt vett az esten, és a Shakespeare-ről szóló témaversenyre írt művel szintén nyert: nemcsak a drámaíró szinte valamennyi ismert drámájának címét sikerült belecsempésznie, hanem számos idézet és vendégszöveg mellett a legfontosabb szereplőkről is rövid jellemrajzot ad a rá jellemző humorral és játékossággal.

Irodalmi stílusát akár idézetekkel, akár a nyelvi megformálással szívesen használja a hétköznapokban, bár ez nem nyeri el mindig mindenki tetszését, például a bolti eladók inkább csak furcsán néznek rá, ha rímekben kér kenyeret.

Somogyi Csaba gyerekkorától kezdve rengeteget olvasott. Mostanában, ha ideje engedi, akár három könyvet is elolvas egy héten. Mindenevő, de újabban egyre inkább a hazai kortárs költészet érdekli: Varró Dániel, Szabó T. Anna vagy éppen Lackfi János versei sokat jelentenek neki, utóbbinak egy kisebb válogatást is adott a verseiből, a költő pozitívan fogadta a szerzeményeket.

A versek mellett az örkényi egypercesek mintájára rövid, csattanós novellákat is papírra vet, nemrég pedig dalszövegek írására kapott felkérést. Újabban pedig - miközben verstant és más szakkönyveket is forgat - azon gondolkodik, kötetbe rendezné a felgyűlt verseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!