lengyel vendégekkel

2018.02.28. 08:35

Ünnepi misével emlékeztek meg Szent Kinga földi születéséről Küngösön

Az elmúlt hétvégén nagy ünnepre gyűltek össze a hívek és zarándokok Árpád-házi Szent Kinga egyetlen magyarországi templomában, Küngösön.

Jákói Bernadett

Beke Zsolt plébános áldást ad a festményre, melyet Tóth István (balról) és Takács Zoltán Balázs elnök tart. Fotó: Mieczysław Witowski

Árpád-házi Szent Kinga királylány földi születésnapjáról emlékeztek meg a jelenlévők a 15 órakor kezdődő szentmisében, melyet Beke Zsolt helyettes esperes, plébános mutatott be.

Beke Zsolt plébános áldást ad a festményre, melyet Tóth István (balról) és Takács Zoltán Balázs elnök tart Fotó: Mieczysław Witowski

A szentmisén jelen voltak az Árpád-házi Szent Kinga Kulturális Egyesület Szent Kinga Lengyel Énekkarának tagjai is, akik énekükkel kísérték a szertartást. A szentmisén részt vettek az ószandeci Szent Kinga Egyesület vezetői is, akik egy partnerkapcsolat kialakítása miatt érkeztek Küngösre. A küngösi Árpád-házi Szent Kinga Kulturális Egyesület a 2017. évi decemberi közgyűlésén hozta meg a határozatot arról, hogy az ószandeci egyesülettel együttműködést kíván kötni.

Az ünnepi szentmise záró áldása előtt Szabó Gergely polgármester és Buskó András, a Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mondtak köszönetet Beke Zsolt atyának az eddigi sikeres tevékenységéért. A köszönetnyilvánítások után a plébános megáldotta azt a festményt, amelyet Tóth István, a küngösi egyesület egyik tagja festett a lengyel egyesületnek. A Szent Kingát, kezében a küngösi és az ószandeci templommal ábrázoló képet Tóth István és Takács Zoltán Balázs, az Árpád-házi Szent Kinga Kulturális Egyesület elnöke adták át Mieczysław Witowskinak, az ószandeci Szent Kinga Egyesület elnökének.

A szentmise záró áldása után az altemplomban folytatódott az ünnepség, ahol helyi termékekből lehetett kóstolni. Az altemplomban Takács Zoltán Balázs, az egyesület fiatal elnöke ismertette Szent Kinga életének néhány fontosabb pontját, valamint eredeztette  azt a helytörténeti epizódot, hogy Szent Kinga és a település neve, Küngös hogyan kapcsolódnak egymáshoz. Itt került kiosztásra kilenc  közreműködő szervezetnek és személynek 1-1 emléklap is, ami mellé küngösi termékeket is átnyújtottak. Az esemény végén Mieczysław Witowski ajándékban részesítette a helyi közösséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!