Lesencetomaj

2017.07.03. 19:19

Felújítják a plébániát

LESENCETOMAJ Tovább épül-szépül a plébániaház. Több sikeres pályázat révén jelentősen felújítják a leromlott műszaki állapotú épületet.

Tóth B. Zsuzsa

Mészáros László polgármester lapunknak elmondta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázaton már 2015-ben másfél millió forint támogatást kapott a lesencetomaji Római Katolikus Plébánia, amelynek köszönhetően elindulhatott a műemléki védelem alatt álló plébániaház felújítása. Újabb sikeres pályázatnak köszönhetően 2016-ban ötmillió forintból alapmegerősítést és utólagos falszárítást végeztek, idén pedig hárommillió forint támogatással megkezdődhet a tetőfelújítás. Ez utóbbi összeg azonban korántsem fedezi a munkálatok költségeit. Ebből a célból a plébánia gyűjtést szervez a Fidesz-KDNP ajkai szervezetének segítségével.

Lesencetomajon folytatódik a plébániafelújítás Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A plébániaház 1748-ban épült a házassága révén lesencetomaji kötődésű Nedeczky Károly királyi tanácsos költségén, a lesencetomajiak és a lesencefalusiak munkájának eredményeképpen. Azóta többször átépítették és korszerűsítették: 1795-ben káplánszobával bővítették, 1833-ban befalazták boltozatos ambitusát, 1868-ban bővítették és új tetőszerkezettel fedték le. A plébániaház mindig is fontos szerepet töltött be a falu és a környező települések hitéletében, a szebb napokat látott épület viszont mára életveszélyessé vált és jelentős felújításra szorul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!