Lóerő

2010.06.04. 05:15

Sötét idők jönnek? Keményebb hitelfeltételek

Veszprém - A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete június 11-től szigorúbb feltételeket ír elő az idős használt járművek finanszírozásához, mert kockázatosnak tartja a hitelezést.

Szabó Péter Dániel

Az új autókat kínáló kereskedők már tavasszal (jogosan) háborogtak a hitelfelvétel szigorítása miatt, 2010. június 11-től pedig a használt autós szegmens is csatlakozhat a klubhoz.

Az ezután kötött szerződések esetén ugyanis, ha a finanszírozott személyautók életkora a finanszírozás időtartama alatt meghaladja a hazai személyautók szerződéskötés előtti évre vonatkozó KSH szerinti átlagéletkorát (2009-ben 11 év volt), de még nem éri el a 15 évet, a kötelezően előírt többlettőke nagysága 50 százalék, 15 év felett pedig 100 százalék lesz. A tehergépjárművek esetében az 50 százalékos többlettőke megképzése 10 éves kor felett, a 100 százalékosé pedig 12 év felett szükséges.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy az idős autókra nem lehet vagy inkább fogalmazzunk úgy: nem lesz érdemes hitelt felvenni.

A PSZÁF az intézkedést azzal indokolja, hogy jelentős kockázatnak tartja a koros, alacsony fedezeti értékű gépjárművekből felépülő finanszírozói portfóliókat. Mostanáig egyébként csak a 15 évesnél idősebb életkorú személygépkocsik, illetve a 12 évesnél öregebb tehergépjárművek finanszírozása esetében írt elő 50100 százalékos mértékű többlet-tőkeképzést a finanszírozó intézmények számára a szervezet.

Az újautó-szegmensben sem jobb a helyzet. Mint ismert, a PSZÁF 2010. március 1-jével vezette be szigorúbb hitelezési feltételeit, azaz nem lehet önrész nélkül, hitelre autót vásárolni. Az új rendelet értelmében a vásárlásra nyújtott hitel futamideje nem lehet hosszabb 84 hónapnál, vagyis 7 évnél. Forinthitel esetében a hitel nem lehet nagyobb, mint a jármű piaci értékének 75 százaléka, euróhitel esetében 60 százaléka, egyéb deviza esetében pedig 45 százaléka.

Júniustól azonban tovább szigorodik a rendszer, ekkortól lépett életbe a hitelezhetőségi limit. A pénzügyi intézmények csak hitelképességi vizsgálat elvégzése alapján nyújthatnak hitelt az ügyfeleiknek. A belső szabályzatban rögzített feltételek és a hitelképességi vizsgálat alapján alakul ki az egyes személyek úgynevezett hitelezhetőségi limitje.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!