Lóerő

2010.07.22. 19:32

Autós Nagykoalíció - Fehérítene a szakma

Budapest - A hazai gépjármű iparág képviselői úgy döntöttek, nem nézik tovább tétlenül a feketegazdaság térhódítását. A gazdasági válság mélypontra sodorta a hazai értékesítést és szerviz-szolgáltatást, ugyanakkor egyre terjed az illegális kereskedelem az alkatrészek, a gumiabroncsok és az akkumulátorok területén is.

Tremmer Tamás

Az Autós Nagykoalícióba (ANK) tömörült vállalkozások szerint a jelenleg hatályos jogszabályok nem szolgálják a feketegazdaság visszaszorítását, miközben szinte betarthatatlanok a jogkövető cégek számára és nem nyújtanak érdemi támaszt az ellenőrzést végző hatóságok számára sem, nyilatkozta lapunknak Knezsik István elnök. A tisztánlátás érdekében a szakma több anomáliát is feltárt, az elnök ezekről is tájékoztatott.

Az Európai Unió szabad határforgalma és a gazdasági válság rendkívül felerősítette az illegális gumiabroncs- és akkumulátorkereskedelmet: a hazai forgalom 12-14 százaléka, vagyis ötezer tonna gumiabroncs, illetve 1800 tonna akkumulátor kereskedelme zajlik ellenőrizetlenül a szürkegazdaságban, ami mintegy négymilliárd forint forgalmi- adó-, termékdíj- és egyéb adókiesést jelent az országnak.

A 260 bejegyzett átvevő és hasznosító végpontra ezernél is több illegális autóbontó és több száz illegális hulladékkezelő jut: ez közel negyvenezer gépjármű jogszerűtlen kivonását jelenti a forgalomból, ami az illegális alkatrészforgalmazáson keresztül további 58 milliárd forint kárt okoz a magyar államnak.

Az akkumulátorhulladékok kivonása a fordított áfa hatálya alól mintegy egymilliárd forint költségvetési bevételkiesést jelent az államháztartásnak.

Knezsik István leszögezte, az ANK a szakmai érdekképviselet erősítése céljából létrehozta a hulladékkezelési tagozatot, amelynek kiemelt célja, hogy az Európai Unióban először Magyarországon valósuljon meg a gépjárműimportőrök, akkumulátor- és gumigyártók, hulladékhasznosítók és koordinálók kiterjesztett érdekszövetsége, amely egyben a gazdasági és környezetvédelmi célok megvalósulását szolgálja. Véleményük szerint egyszerűsíteni és egységesíteni kell az adminisztrációs, adatszolgáltatási kötelezettségeket, olyan egyablakos rendszer kialakításával, amely lehetővé teszi, hogy a gyártók, forgalmazók egységes felületen keresztül teljesíthessék hulladékhasznosítási kötelezettségeiket és termékdíjas, valamint roncsautóra vonatkozó adatszolgáltatásaikat a hatóságok felé.

Az állami szervek, hatóságok, törvényhozók számára a gépjármű szakmát érintő ügyekben olyan megkerülhetetlen tömörülés legyen a tagozat, amely folyamatos kommunikációval, konkrét szakmai javaslatokkal segíti a jogszabályalkotó és ellenőrzést végző hatóságok tevékenységét.

Egységes fellépést sürgetnek a szakmát érintő illegális tevékenységekkel szemben, a jogszabályalkotók megfelelő informálása és a jogalkalmazók figyelmének folyamatos felhívása érdekében. Szoros együttműködésre törekszenek a vám- és adóhatósággal. Konkrét módosítási javaslatokat nyújtanak be a fordított áfa, illetve a fémtörvény kapcsán.

Támogatják és preferálják a kiépített hazai begyűjtőhálózatokat, előkezelő és hasznosító műveket, biztosítják az EU előírásainak megfelelő hasznosítási arányok teljesítésére való felkészülést.

Megvizsgálják és javaslatokat dolgoznak ki a gépjárművek esetén a hasznosítási átalánydíj bevezetésére, amely további csökkenést jelent a kapcsolódó adminisztrációban is.

Megalakulóban a hasznosítói tagozat

A gumiabroncs- (Öko-Gum Nonprofit Kft., Hurec Nonprofit Kft.) és akkumulátorhulladékok hasznosítását koordináló társaságok (Hungarohab Nonprofit Kft., Johnson Controlls Autoakkumulátor Kft., Banner Hungária Kft.) csatlakozásával, a már korábban alapítóként belépett CAR-REC Kft.-vel és a Gépjárműbontók Egyesületével közösen megalakították a hasznosítói tagozatot.

Az újonnan létrejött tagozat feladata, hogy elsősorban a roncsautó, a gumiabroncs és az akkumulátor anyagáramokban optimális hulladékkezelési megoldást nyújtson az autógyártók és gépjárműimportőrök, a gumiabroncsgyártók és -forgalmazók, illetve az akkumulátorgyártók számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!