Lóerő

2011.02.10. 11:24

Kampány a biztonságos leállósávért

Veszprém - Riasztóak az adatok a leállósávban történt balesetekkel kapcsolatban, tavaly öten haltak meg azokon, ezért az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK rt.) legújabb kampánya azok helyes használatára hívja fel a figyelmet.

Halmos György

Annak ellenére, hogy továbbra is az autópályák számítanak a legbiztonságosabb útszakaszoknak az elmúlt három évben az ÁAK kezelésében lévő úthálózaton egyötödével nőtt a halálos balesetek száma. A tavalyi évben a legtöbb személyi sérüléssel járó baleset az M7-esen történt, a legveszélyesebb időszaknak pedig az augusztus és október hónapok számítanak.

A halálos balesetek emelkedéséhez jelentős mértékben hozzájárultak eddig nem jellemző baleseti típusok, mint például a gyalogos elgázolások, amelyek jelentős része a leállósávban történik. Nem egyszer indokolatlanul állnak meg az autósok, például utántöltik az ablakmosó folyadékot, kivesznek a csomagtartóból valamit vagy csak az út szélén végzik el szükségleteiket. Torlódás esetén előzésre is használják a leállósávot.

Az ÁAK szerint a leállósáv helytelen használatában szerepet játszhat a megtévesztő elnevezés is, ezért a cég kezdeményezi, hogy változtassák meg az elnevezését. Amennyiben műszaki okból elkerülhetetlen a leállósávon történő megállás, akkor az autóval teljesen le kell húzódni jobbra, az út szélére, be kell kapcsolni a vészvillogót, fel kell venni láthatósági mellényt, ki kell tenni az elakadásjelző háromszöget az autó mögött körülbelül 150 méterre, az utasokkal együtt a szalagkorlát mögé kell állni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!