Lóerő

2011.12.02. 09:10

A biokorszak vége?

Veszprém (szpd) A jövedéki adótörvény változása miatt a bioetanol adója a mostani 40 ezer forintról 70 ezerre nő ezer literre vetítve, ami a kutaknál áfával együtt 344 forintos literenkénti árat jelent majd.

Szabó Péter Dániel

A javaslat szerint az E85, vagyis a 85 százalékban bioetanolból, tehát kukoricából erjesztett ipari alkoholból és 15 százalékban benzinből álló üzemanyag literenként a jövedéki adó 30 forintos emelésével a jelenlegi 306 forint körüli árról áfával együtt 344 forint körülire drágulna. Ugyan a 344 forintos E85 még mindig olcsóbb, mint 400 forint környékén mozgó benzin, viszont mivel az E85 energiatartalma alacsonyabb a benzinénél, a kocsi E85-ből nagyjából 30 százalékkal többet fogyaszt. Ha ezzel felszorozzuk az E85 jövőbéli árát, 447 forintot kapunk - vagyis legalább ennyibe kellene kerülni a benzinnek, hogy megérje E85-tel autózni. A parlamenti viták során felmerült ugyan, hogy ekkora adóval nem lesz kifizetődő bioetanolt előállítani, de az ellenérv az volt, hogy minden üzemanyag a hatásfokának megfelelő mértékben, viszont egységes mértékkel kell, hogy adózzon.


A Magyar Bioetanol Szövetség szerint a kormány az E85 üzemanyag jövedéki adójának nagy mértékű emelésével nem jut majd komolyabb bevételhez. Ráadásul a mezőgazdaság termelők is pórul járnak a piacszűkülés miatt.


Árnyalja a képet, hogy egy a napokban megjelent uniós tanulmány kifejti "a hagyományos üzemanyagok használatánál is jobban gyorsíthatja a káros éghajlatváltozást a bioüzemanyagok nagyarányú előállítása. Az új termőterületek bevonásával ugyanis csökken a levegőfrissítő erdők területe. "

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!