Lóerő

2012.03.16. 07:37

A benzin minden cseppje kincs

Veszprém – Rendkívül drága lett az üzemanyag, ezért egyre inkább takarékoskodni kell vele. De vajon hogyan?

Szalabán Attila

Nem mindegy, mennyit használunk a drága üzemanyagból. A gépjárművezetés során kis odafigyeléssel már jelentős eredmények érhetők el. A legfontosabb, hogy mindig kerüljük a felesleges elindulásokat, megállásokat, és minél egyenletesebb tempóban igyekezzünk haladni. A piros lámpa előtti araszolás például többszörösére növeli a fogyasztást, hiszen egy alkalom helyett három-négyszer is elindul az autó, mielőtt mozgásba lendülne. A nagy fékezések szintén növelik a fogyasztást, ezért mindig igyekezzünk kellő követési távolságot tartani, hogy legyen időnk alkalmazkodni a forgalmi helyzet változásaihoz.

Célszerű megtervezni az útvonalat is annak érdekében, hogy elkerüljük a felesleges utakat. Hasznos kellék ehhez a navigációs rendszer – ez a berendezés ma már egyre olcsóbb (a legtöbb okostelefonban is van ilyen program), ráadásul a modern készülékek a dugókat is segítenek elkerülni. A hosszú alapjárati üzem szintén kerülendő: a motor bemelegítését – néhány másodpercnyi járatás után – inkább menet közben, a terhelést fokozatosan növelve végezzük.

Ha látjuk, hogy a megállás 25 másodpercnél hosszabb lesz, (például vasúti átjáróban), akkor érdemes leállítani a motort, hiszen az újraindítással ekkor már kevesebb üzemanyag fogy, mint a járatással. A takarékos üzemeltetésnek alapeleme az autó kifogástalan műszaki állapota: fontos, hogy a keréknyomást – hideg guminál – mindig ellenőrizzük, hiszen az előírtnál alacsonyabb nyomású gumik jelentős túlfogyasztást okoznak. A gyújtógyertyák cseréjével sem éri meg megvárni, míg meghibásodnak: egy kopott gyertya szintén jelentős túlfogyasztást okoz, csakúgy, mint az erősen szennyezett légszűrő. A légellenállást növelő tartozékokat (tetőcsomagtartó, kerékpártartó) csak addig hagyjuk az autón, amíg szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!