Lóerő

2012.10.12. 05:23

Szemben a forgalommal

Veszprém - Egyirányú utcában csak akkor tekerhetnek forgalommal szemben a kerékpárosok, ha ezt a „behajtani tilos” alatt kiegészítő tábla is engedélyezi, figyelmeztet a rendőrség.

Szabó Péter Dániel

Több kérdés, kérés is érkezett hozzánk az elmúlt hetekben a kerékpáros közlekedést illetően, ezért megkerestük a Veszprémi Rendőrkapitányságot, hogy segítsenek tisztázni néhány kérdést, például az egyirányú utcák ellenkező irányú használatának feltételeit, amit sajnos sokan félreértenek. Fábián Mónika rendőr százados kérdésünkre elmondta, a KRESZ szerint a biciklisták, a többi járműhöz hasonlóan nem haladhatnak a forgalommal szemben a „behajtani tilos” táblával jelzett egyirányú úton, kivéve, ha kiegészítő tábla jelzi a lehetőséget. Veszprémben ilyen tábla található például az állatkertnél.

A jelzőtábla az adott útszakaszra a kerékpár betolását azonban nem tiltja. Ilyenkor az egyirányú forgalmú úton az egyébként tilos irányba, az úttest jobb szélén szabad tolni a kerékpárt. A rendőr százados hozzátette, ha a kerékpáros „behajtani tilos” táblát figyelmen kívül hagyja, s a forgalommal szemben a kerékpárt hajtva közlekedik szabálysértést követ el és 30 ezer forintos közigazgatási bírságra számíthat.



Érdemes tudni azt is, hogy a KRESZ szabályai szerint a kerékpárosok álló járművek mellett előre sorolhatnak. A forgalmi okokból, például a piros lámpánál álló járművek mellett jobbról haladhatnak előre. Ez akkor lehetséges, ha elegendő hely áll rendelkezésre, és az irányváltoztatásban nem akadályozzák a járműveket. Így elkerülhető, hogy a lassabban induló kerékpárok a zöld jelzésre a környezetükben meglóduló gépkocsik közé szoruljanak.

Járdán azonban továbbra is tilos kerékpározni! Kivétel ez alól a 12 évnél fiatalabb gyermek, mivel ő főútvonalon még nem kerékpározhat, így a párhuzamos járdán haladhat, legfeljebb 10 km/h sebességgel. Lakott területen csak akkor szabad a járdán kerékpározni (legfeljebb 10 km/h-val), ha az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan (például földút). A hivatalos értelmezés szerint az, hogy az úttesten nagy a járműforgalom vagy tábla tiltja az úttesten a kerékpáros közlekedést, még nem jelenti, hogy szabadna a járdán tekerni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!