Lóerő

2013.01.03. 15:48

Fekvőrendőr a biztonságunkért

Napjainkban sok helyen alkalmazzák a fekvőrendőröket a járművek sebességének csökkentésére.

Szijártó János

A forgalomcsillapító fekvőrendőr általában a közterület üzemeltetője, a helyi önkormányzat tulajdonában van. Tapolcán is több helyen látható, s amint azt Császár László polgármester lapunk kérdésére elmondta, a gyalogosok, kerékpárosok védelme érdekében, a szükséges hatósági engedélyek megszerzése után telepítették azokat. A létesítés helyére nincs általános szabály, de jellemzően ott telepítik, ahol a forgalom lassítása ajánlott. Óvodák, iskolák, kórházak közelében, illetve ahol nagyobb a gyalogosforgalom. Lényeges információ, hogy csak közforgalmú úton alakítható ki fekvőrendőr, tehát e szempontból magánszemély, vállalat csak úgy "kedvtelésből" nem építhet saját szakállára. Az előfordulhat, hogy bevásárlóközpont vagy bank kap engedélyt erre, de ez sem jellemző, többnyire még ilyenkor is inkább a helyi önkormányzat végzi el a munkát.
A fekvőrendőrt érdemes lassan megközelíteni, a nagy zökkenés nem használ a gépkocsinak. Főleg a sebesség csökkentése a cél (Fotó: Szijártó János)
- A lakossági igényeket is igyekszünk figyelembe venni, amit aztán a tervezéskor természetesen még véleményeztetünk az illetékes hatóságokkal. A jelenlegi állapot szerint a Tapolcán telepített fekvő- rendőrök megfelelően ellátják feladatukat, betöltik funkciójukat. Műszaki állapotukkal sincs probléma. Pillanatnyilag egyetlen függőben lévő lakossági kérésről, igényről tudok beszámolni. A Móricz Zsigmond utcában szeretnének egy speciális forgalomcsillapítót a lakók, ugyanis az autósok egy része a járdára hajtva egyszerűen kikerüli a meglévő bukkanót. A probléma megoldása speciálisan a helyszínre szabottan lehetséges, hiszen sem magasabb járdaszegély, sem a járdára épített emelkedő nem kivitelezhető. De dolgozunk a megfelelő és lehetőleg gyors megoldáson  - hangsúlyozta Császár László.
A fekvőrendőrnek alakja, anyaga, elhelyezkedése alapján több meghatározása is ismert, beszélnek forgalomcsillapító küszöbről, sebességcsökkentő bordáról, amelyeknek jól érzékelhetően el kell különülniük az útfelülettől. A kőből készült bukkanó tartósabb, de évenként festeni kell, hiszen egy idő után teljesen beleolvad az úttestbe. A mű- anyag eszközökkel viszont az a gond, hogy nem bírják sokáig a terhelést, viszonylag hamar kiszakadnak az alsó rögzítő csavarok. Nem a forgalom megállítása, hanem a sebesség csökkentése a cél, de a bukkanónak olyannak kell lenni, hogy az adott helyszínen az előírt - elvárt - sebességgel történő áthaladás esetén ne sérüljön a gépjármű.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!