Amerre jár, tátva marad a száj

2020.06.28. 07:00

A fehérvári Rónai János büszkesége egy égkék Porsche 356C (videó)

1948 és 1965 között 72 ezer darabot gyártottak a német sportautóból, melynek a C széria volt az utolsó sorozata, és melyből egy példány a székesfehérvári utakat rója.

Elekes Gergő

Fotó: Elekes Gergő/FMH

Mint egy kisgyerek a karácsonyfa alatt, olyan izgatottan gördültem be saját kis járgányommal a találkozónk helyszínére, hiszen nem mindennap lát az ember ilyen autót.

Egyszer csak megpillantottam az 1964-ben készült csodát, ami az Amerikai Egyesült Államokban óriási népszerűségnek örvendett, az eladott kocsik kétharmadát ezen a piacon értékesítették, és leginkább a filmsztárok, playboyok járgánya volt. A tulajdonos, a székesfehérvári Rónai János szerint az egyik legismertebb figura, aki a kocsihoz köthető, James Dean autóversenyző, filmszínész volt, aki fiatal korában tragikus balesetben hunyt el – egy Porschéban.

Rónai János 2010 óta tulajdonosa az autónak Fotó: Elekes Gergő/FMH

Szinte a szomszédban árulták az autót

– 2010 nyarán jutott a tudomásomra, hogy eladósorban van egy ilyen jármű, ráadásul nagyjából egy buszmegállónyi távolságra tőlem. Mai napig úgy érzem, hogy ez az autó keresett engem és nem fordítva, hiszen egészen odáig azt sem tudtam, hogy hazánkban elérhető egy ilyen. Az előző tulaja azért akart megválni tőle, mert nem volt olyan jó állapotban, mint a gyűjteménye többi darabja. Teljesen el volt rozsdásodva, a kárpit tönkrement, egy-két helyen hiányos is volt. De láttam benne fantáziát.

Már szélcsatornában tesztelték a formát

A Porsche C 1600 köbcentis, a motor az autó hátuljában található, 75 lóerőtől indult, a csúcsot pedig a 2 literes Carrera-motor jelentette, ami bőven 100 lóerő felett teljesített, 200 km/h-t is elérő maximális sebességgel. János példányának végsebessége ettől elmarad, de azért nem kell szégyenkeznie.

A kocsi hátsókerék-hajtású, négyfokozatú sebességváltója van, az üzemi fék elöl-hátul tárcsafék, a rögzítőfék pedig különleges dobfék, ami a hátsó féktárcsa belsejében van el- rejtve.

Ez volt az egyik első autó a világon, amit szélcsatornában teszteltek, ennek köszönheti csepp alakját is. A légellenállási tényezője megközelíti a mai modern autókét.

A csomagtere elég kicsi, elöl található az akkumulátor, a pótkerék, az emelőszerkezet és néhány szerszám, valamint itt van az üzemanyagtank is, fektetve a csomagtér alatt.

Üzemanyag-fogyasztása átlagban 8-10 liter a prémium benzinből, ami finomabb, kirándulós tempóban ennél kevesebb is lehet, de ha odalépnek neki, könnyen 10 fölé csúszhat.

A kocsi 15 colos kerekeken gurul, per nélküli gumival, ezért az abroncs elég magas, és nagy a rugózóképessége, a rosszabb utakon is jól viselkedik. A futóműve meglehetősen sportos, gyárilag a lengéscsillapítói három fokozatban állíthatók: lágy, félkemény, kemény.

– Vezetni nagyon jó érzés, könnyedén halad, szinte suhan az utakon, bár az is igaz, hogy sem szervokormány, sem szervofék nincs benne, emiatt nagyobb figyelmet igényel, mint egy mai modern társa.

Édesapja volt a motiváció

Rónai Jánost a régi autók mindig is vonzották, talán emiatt is lett autószerelő. Mint elmondta, édesapjával sokat ugratták egymást, és mikor János megszerezte a mestervizsgáját, elhangzott a fontos kérdés: „Mikor is leszek én igazi mester?” A válaszra a Porsche érkezéséig kellett várni: „Amikor ezt a kocsit életre bírod!” Mint látjuk, az autó elkészült, bár az örömre némi árnyék is vetül:

– Sajnos, apukám nem élhette meg, hogy befejezzem a munkát, de az ő emléke hajtott végig a folyamat során.

A felújítás folyamata

Elég idős autóról beszélünk, már a megvásárláskor 46 éves volt. Az amerikai rendszám tanúsága szerint 1982-ig volt rajta műszaki, és addigra átesett egy felújításon, amikor a motorral és a karosszériával foglalkoztak. Ekkor festették át sötétkékre is. 2010-ben tehát rengeteg munka várt az új tulajdonosra.

– A munkálatokat állapotfelméréssel kezdtem. Első dolgom volt a motorját elindítani, ami egy-két hét alatt sikerült is, néhány apróság hiányzott a gyújtórendszerhez. Próbakört mentem vele, ekkor derült fény a fék, a kuplung, a motor és a váltó problémáira. Az egész autó nagyjából 1500-2000 munkaóra, öt és fél év alatt készült el. A munkálatok nagy részét magam végeztem, de közben sok segítséget is kaptam, ami miatt mindenkinek hálás vagyok.

A felújítás során arra törekedtem, hogy eredeti állapotára állítsam vissza, az eredeti színével, ezért is pompázik égkék színben, különlegessége miatt pedig sokan meg is bámulnak az utakon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!