A legtöbbször menthető a szélvédő

2021.04.05. 07:00

Sok autós rémálma a felcsapódó kő, azonban egy jó szakember orvosolhatja a bajt

Akik sokat autóznak, azoknál a szélvédőre felcsapódhat és kárt okozhat a kavics, ami kellemetlenségekkel jár. Ekkor jön a képbe a szél­védődoktor.

Juhász-Léhi István

Glück Zoltán: Mi, szélvédőjavítók arra vagyunk berendezkedve, hogy a legrosszabbat is meg tudjuk javítani

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Glück Zoltán 18 éve foglalkozik szélvédőjavítással. 2003-ban, amikor kezdte, sokan még nem igazán tudták, hogy mit is takar ez a mesterség.

– Többen csak néztek rám, hogy ki ez a srác a veszprémi barkácsáruház parkolójában. Nagy távolságokból is jöttek hozzám, hiszen akkor még a Dunántúlon is kevés ilyen szakember volt – emlékezett vissza a hőskorra Zoltán. Hozzátette, a szélvédőjavítók arra vannak berendezkedve, hogy a legrosszabbat is meg tudják javítani.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Persze adódik a kérdés: mi az, amit még meg lehet menteni?

– Nem mindegy, hogy milyen járműről van szó. Ha például egy busz szélvédőjén van egy óriási sérülés, és 800 ezer forint lenne a csere, akkor mindent megteszek azért, hogy megjavítsam. Ha úgy alakul, 1-2 méter hosszú repedést is eltüntetek. Előfordult, hogy egy 1,8 millió forintos szélvédőt mentettem meg így. Mindent szemrevételezünk, amivel megkeresnek minket, de ami menthetetlen, azt már inkább cserére küldjük. Minden ügyfelemnek elmondom, hogy mik a lehetőségek, és ha elfogadják azokat, akkor javítom meg a szélvédőt – jegyezte meg a Naplónak nyilatkozva Glück Zoltán.

Megtudtuk tőle, az elmúlt közel két évtizedben a technika nem változott jelentősen, pontosabban változatlanok az alapok: nyomás alatt bele kell juttatni a szélvédő sérülésébe a gyantát, amely kitölti azt. Érdekesség, hogy OT-s rendszámú veterán járműveket is mentett már Glück Zoltán, már ha szélvédőről volt szó. Nem is olyan régen egy közel 80 esztendős autón javították meg a repedt üveget. A szélvédőjavítás egyébként nem évszakfüggő, igaz, télen, amikor talán kevesebben használják az autót, kevesebb a kár, ugyanakkor a téli abroncsokba jobban bele tudnak tapadni a kavicsok, melyek az országúton felcsapódnak és kárt okozhatnak.

Glück Zoltán: Mi, szélvédőjavítók arra vagyunk berendezkedve, hogy a legrosszabbat is meg tudjuk javítani Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Sokkal több az autó az utakon, mint korábban, emiatt több a repedt szélvédő is – mondta Glück Zoltán. Azt tanácsolta azoknak, akiknek kár érte a szélvédőjét, hogy mindenképpen nézessék meg a felverődéseket az esetleges csere előtt, mert lehet, hogy menthető az üveg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!