itt a nyár és vele a hőség

2018.06.09. 08:00

Egészségünket is védjük, ha ügyelünk a tiszta klímára

Egészségünket, figyelmünket, illetőleg éberségünket is kedvezőtlenül érinti az, ha nem gondoskodunk autónkban a klíma tisztításáról, illetőleg a pollenszűrő cseréjéről, és legalább ennyire lényeges a kárpitozott részek folyamatos tisztán tartása is – hangsúlyozta Kovács Botond autókozmetika-tulajdonos.

Kovács Erika

Kovács Botond elmondta, szerencsére egyre többen vannak, akik igényesek az autójukban levő körülményekre, rendszeresen tisztíttatják a kárpitot és a klímaberendezést is Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Ne várjuk meg azt, amíg az autóban gyakori orrfolyás, köhögés, tüsszögés, illetőleg megfázási tünetek gyötörnek minket. Ha azt vesszük észre, hogy a járműben minden előzmény nélkül kicsit is nehezebben lélegzünk vagy fojtottan vesszük a levegőt, ha kisebb-nagyobb köhögési rohamok törnek ránk hirtelen, célszerű utánanézni, hogy mikor volt a legutolsó pollenszűrő-, illetőleg klímatisztítás autónkban – utalt a berendezések jelentőségére Kovács Botond. Azt mondta, főként a virágporoktól, melyek allergiát is okozhatnak, és egyéb porszemcséktől véd meg minket az időben kicserélt pollenszűrő, mely kismértékben képes megszűrni az autó előtt haladó jármű kipufogógázait, és például a nagyobb koromszemcséket is. Ha cseréjét elhanyagoljuk, illetőleg a berendezés eltömődik, akkor oxigénhiányos lehet az utastér: az ablakok párásodnak, a kevés oxigén miatt figyelmünk az utasokéval együtt lankadhat, bágyadt lesz az ember, melege lesz és izzad is. Párásodás és nedvesedés esetén a klíma csőrendszerében pedig könnyen meg tudnak tapadni a különféle, egészségre káros gombák, baktériumok és egyéb mikroorganizmusok, melyek szaporodásához a nedvesség elsődleges feltétel.

– Az autónk klímája ugyanúgy működik, mint a hűtőszekrények. Van egy kondenzvíz-összegyűjtő doboz, amelyben a víz megáll, és ott keletkeznek a baktériumok. Ha bekapcsoljuk a ventilátort, akkor ez elindul visszafelé, és gyakorlatilag beszívjuk a rossz és egészségtelen levegőt. Ezért fontos a klímatisztítás, és vele együtt a pollenszűrő cseréje is nagyon lényege – hangsúlyozta az autókozmetika-tulajdonos. Utalt rá, évente két alkalommal érdemes elvégeztetni a klímatisztítást. Fontos lenne, hogy a klímát télen is használjuk. Egyrészt azért, hogy a gáz ne tűnjön el belőle, hogy aztán súlyos összegekért kelljen feltöltetni, másrészt pedig, hogy elkerüljük a lerakódásokat.

Kovács Botond elmondta, szerencsére egyre többen vannak, akik igényesek az autójukban levő körülményekre, rendszeresen tisztíttatják a kárpitot és a klímaberendezést is Fotó: Balogh Ákos/Napló

Kovács Botond beszélt a kárpitozott részek tisztán tartásáról is. Úgy mondta, a belső kárpitokon – ilyen a padló, ülés, csomagtartó – észrevétlenül is megül a por, lerakódik a szennyeződés. Nem kell, hogy a kárpit látványosan koszos legyen, elég, ha csak az utcai por belerakódik, illetve az alatta található szivacsos részekbe. Észre sem vesszük, miközben beszívjuk a port, és ettől is köhögünk, tüsszögünk. A kárpitok tisztításáról másfél évente érdemes gondoskodni, ez vizes, alapos takarításból áll.

– Nagy vákuummal, vizes állapotban, a kárpitos részek mélyéről kiszívjuk az összes szennyeződést, amit rendszerint meg is mutatunk a jármű tulajdonosának, mert bizony látványos a végeredmény. Célunk az, hogy az autósok meggyőződhessenek arról, mennyire lényeges, nemcsak esztétikum miatt, hanem az egészségünk érdekében is a takarítás – fogalmazott Kovács Botond.

Hozzáfűzte, otthoni porszívózással, adott esetben drágán bérelt gépekkel, házilag nem lehet alaposan, szakszerűen kitakarítani az autót. Ahhoz ugyanis nagy gyakorlatra és hozzáértésre van szükség, hogy milyen eszközzel és a jármű mely részein kell alaposan elvégezni ezt a feladatot.

Tapasztalata szerint az autósok jelentős része egyáltalán nem foglalkozik ezzel, de szerencsére már szép számmal vannak olyanok is, akik igényesek az autóban levő körülményekre.

– A tiszta környezet nemcsak komfortosabbá, illetőleg szebbé teszi a járművet, és az ember közérzetét javítja jelentősen, hanem egészségéről is gondoskodik – szögezte le a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!