Lóerő

2012.06.23. 13:18

Európa Nagydíj: Vettel és Hamilton indulhat az élről

Az Európa GP időmérő edzésén a Red Bull-os Vettel és a bajnoki éllovas Hamilton végzett az élen.

Kelemen Attila

Az Európa GP időmérő edzésén a levegő hőmérséklete 25, az aszfalté 41 Celsius fok volt.

Timo Glock gyomorpanaszok miatt kénytelen volt kihagyni a kvalifikációt, így csak 23-as kezdték meg a körözést.

A Q1-ben az élpilóták a közepes keverékű gumikkal futottak. Közülük 1:39,1-gyel Hamilton bizonyult a leggyorsabbnak. Egyedül - a fékproblémák miatt a délelőtti szabadedzést lényegében kihagyó - Webber volt kénytelen egyből lágy gumikkal menni. Ám ez sem bizonyult elégnek az ausztrál számára, ugyanis nem jutott tovább a Q2-be. A továbbjutásért a Caterham és a Toro Rosso pilótái harcoltak. Végül Kovalainen sikerült Vergne-nél gyorsabb kört futni, így a finn ott lehetett az időmérő második szakaszában.

A Q1-ből kiesett pilóták: Vergne, Webber, Petrov, De la Rosa, karthikeyan, Pic, illetve Glock.

A Q2-ben már mindenki a lágy gumikat tetette fel, kivéve a két Ferrarit.

Alonsóék végül kénytelenek voltak feltetetni a lágy gumikat, ugyanis a mezőny eleje 6-7 tizeddel ment gyorsabb kört náluk. Rosberg 1:38,5-tel állt az élre, mögötte a McLarenek, és a Lotusok 1-2 tizeddel maradtak csak el.

Végül annyira szoros volt a mezőny, hogy az első Grosjean (1:38,4), illetve a 13. helyezett Massa (1:38,7) között csak három tized másodperc volt a különbség. A nagy tűzijátékból végül Alonso, Schumacher, Massa, Senna és Perez jött ki rosszul. Mellettük Kovalainen és Ricciardo nem jutott tovább a Q3-ba.

A Q3-at végül a két McLaren, a két Lotus, a két - meglepően jól futó - Force India, Rosberg, Vettel, Maldonado és Kobayashi kezdhette meg.

Az időmérő harmadik szakaszában első nekifutásra Rosberg, Button, Hamilton, Räikkönen sorrend alakult ki. A többiek a boxban várakoztak.

A hajrában végül Vettel 1:38,0-s idejével az élre ugrott, vele csak Hamilton és Maldonado tudta tartani valamennyire a lépést.

A futamot magyar idő szerint vasárnap 14 órakor rajtoltatják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!