Lóerő

2011.04.21. 12:48

Környezet- és pénztárcabarát átalakítás - Szervizben három óra

Tapolca - Lapunkban már olvashattak a túlnyomórészt növényi alapú bioetanol üzemanyagról, amely olcsóbb és a környezetet sem terheli különösebben.

Szijártó János

Ezúttal egy szakszervizben a működésről, a benzinüzemű gépkocsik átállításának lépéseiről és ami nem mellékes, hatásairól érdeklődtünk. 

Az interneten több kalkulátor is elérhető, amellyel kiszámolhatja bárki, hogy érdemes-e neki átállnia benzinről az átlagban száz forinttal olcsóbb bioetanolra, illetve azt is megtudhatja, hogy mikor térül meg az átállás 55-65 ezer forintba kerülő költsége. De mit is jelent ez az "átállás", és milyen gépkocsiknál alkalmazható? Kérdéseinkre a tapolcai szakember, Pál Krisztián válaszolt.

- Természetesen elsősorban azoknak éri meg változtatni, aki viszonylag sokat autóznak, de ha a környezet terhelésének csökkentését nézem, akkor elvileg bárkinek ajánlható, aki benzines autót használ. Az átalakítástól nem kell tartani, hiszen semmilyen gyári vezetéket nem szükséges megbontani, a beszerelt készülék, ami leginkább egy számítógép alaplapjához hasonlít, csupán rácsatlakozik a jármű elektromos rendszerére és elektromos úton avatkoztik be a működésbe. A készülék üzem közben jelzi a gazdaságos üzemanyagfogasztást, de igény szerint a sportos vezetéshez alkalmazható vezérlés is beállítható, viszont az emissziós értékek alakítását és ellenőrzését továbbra is a jármű gyári rendszere végzi. Nem árt tudni, hogy kapcsoló segítségével egy mozdulattal visszaállíthatja benzin-üzemmódra autóját a vezető, vagy ha el akarja távolítani az átalakítót, azt is "nyom nélkül" megoldják a szakszervizben.

Az átalakítás mintegy három órát vesz igénybe. A kis készüléket (amelynek több típusa is ismert a piacon) ráköti a szakember a gépjármű elektromos rendszerére, majd számítógép segítségével beállítja, ha úgy tetszik programozza a működési paramétereket. A dúsítás mértéke például tizedpontossággal megadható. ugyanis a készülék a befecskendező fuvókák nyitási idejét szabályozza a szakember által megadott feltételek alapján. A tenyérnyi méretű eszköz összetett működési algoritmus segítségére támaszkodó hidegindítási rendszere akár mínusz húsz fok alatt is tökéletes indítást biztosít. A környezeti tényezők szintén lényegesek, Pál Krisztián szerint a szénmonoxid kibocsátás gyakorlatilag nulla, a környezetvédelmi vizsgálat alá vont bioetanolos járművek pedig abszolút megfelelnek a vonatkozó előírásoknak.

A bioetanollal való tankolás persze még akkor sem okoz komoly gondot, ha az autó nincs átállítva, átszerelve, csak éppen az arányokat kell jól eltalálni. A legtöbb gépkocsi a benzin és bioetanol 50-50 százalékos arányban történő keverését jól tűri, ha probléma adódik, az is jobbára kimerül egy kis rángatásban, vagy körülményesebb indításban. Azonban azt a tapolcai szerviz vezetője is hangsúlyozta, hogy a bietanolra való átállás előtt mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni.

 

Az etanol egy alkohol alapú, alternatív üzemanyag, amelyet keményítő tartalmú alapanyagokból állítanak elő, úgy hogy a keményítőt először cukorrá, majd a cukrot alkohollá alakítják át, erjesztéssel és lepárolással. Az etanolt, amely elvileg alkalmas önálló üzemanyagként való felhasználásra, többnyire benzinnel vegyítve alkalmazzák. A hazánkban kapható bioetanol főként kukorica alapanyagból, tizenöt százaléknyi benzinnel keverve árusítják. Bármely benzines autótípus esetében át lehet állni erre az üzemanyagra, bár a karburátoros motorok esetében kissé több munka adódik vele, mint az injektorosoknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!