Az év első pontyával is büszkélkedhet Bakos Asztrik sporthorgász

2024.02.23. 14:18

Csend és nyugalom a horgász öröme, és persze a hal (videó)

Majdnem 25 kilogrammos ponty volt Bakos Asztrik horgász eddigi legnagyobb fogása, s arra is büszke, hogy idén ő emelte ki az első pikkelyest a Balatonból, január elsején.

Szijártó János

Bakos Asztrik régi álma volt, hogy ő foghassam meg az év első pikkelyesét, ami idén sikerült neki

Fotó: Szijártó János / Napló

A horgász eddigi legnagyobb fogása egy majdnem 25 kilogrammos ponty volt, s arra is büszke, hogy idén ő fogta ki az első pikkelyest a Balatonból, január elsején. Bakos Asztrik ifjú sporthorgásszal kedvenc helyén, a szigligeti stégen beszélgettünk a minap a horgászat öröméről, ami hazánkban sokak kedvelt időtöltésének, hobbijának, szenvedélyének mondható.

Bakos Asztrik régi álma volt, hogy ő foghassam meg az év első pikkelyesét, ami idén sikerült neki
Bakos Asztrik horgász eddigi legnagyobb fogása egy majdnem 25 kilogrammos ponty volt
Fotó: Szijártó János / Napló

– December 28-án érkeztünk meg ide a szigligeti stégre, majd mindennap etettünk. A negyedik napon jött meg az a hal, amire sok éve vártam. Régi álmom volt, hogy én foghassam meg az év első pikkelyesét. Hát, mit mondjak, felemelő érzés volt a kezemben tartani január elsején azt a szép pontyot. Aztán a következő napok is jól alakultak, folyamatosan jöttek a 10-12 kilós példányok – sorolta Asztrik, aki immár tizenegy éve pecázik, azaz kisgyermek kora óta. Amikor szülei nem engedték még el egyedül a Balatonhoz, patakokban horgászott, s kipróbált számos lehetőséget, de végül ő a bojlizásnál állapodott meg. A bojlis horgászat jellemzője, hogy a lehető legnagyobb halakat, elsősorban pontyokat csábítsa a horogra. Ehhez speciális eszközöket és többnyire bojlicsalit használnak.

Bakos Asztrik: Az igazi horgász télen, nyáron, hóban, fagyban kijár a stégre
Fotó: Szijártó János/Napló

– A horgászat szerelmese lettem, télen, nyáron, hóban, fagyban kijárok a stégre. Nem sajnálom az időt a felszerelés megfelelő elrendezésére, beélesítésére. Van olyan, hogy csak ezzel elmegy egy nap. De ettől még értékesebb a kifogott hal. Jó érzés, hogy mostanra sikerült sok hasznos tapasztalatra szert tennem. A legnagyobb hal két éve akadt a horgomra, ami 24,975 kilogramm volt egészen pontosan. A közel 25 kilós pontyot egyedül emeltem ki merítőhálóval itt, Szigligeten. Egyébként az elmúlt években nagyjából körbejártam a Balatont, a feltérképeztem a horgászhelyeket. Ezek ismeretében is Szigliget a kedvenc helyem, jellemzően estétől reggelig pecázok, utána nappal pihenés vagy munka következik. A kifogott halakat mérés után természetesen visszaengedem, hiszen sporthorgász vagyok. Hogy mi a jó a horgászatban? Ha idejövök, stresszmentes környezet fogad, ahol nem zavar senki. Béke, nyugalom, madárcsicsergés, természet. Azt hiszem, nem kell ennél több – tette hozzá Bakos Asztrik. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!