munkaerőhiány

2018.07.26. 07:00

Építőipar: a béremelés jelenti a megoldást

Az építőipar termelése idén májusban 6,1 százalékkal emelkedett az előző havihoz mérten – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az ágazat akár tovább is bővülhetne, azonban a munkaerőhiány komoly akadályt jelent.

Polgár Tibor

Csak magasabb bérekkel lehet megtartani, illetve külföldről hazacsábítani a szakképzett munkaerőt Fotó: Shutterstock

A nyers adatok szerint az építőipari termelés volumene 15,1 százalékkal haladta meg az egy esztendővel korábbit. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építésének mértéke 8,8, míg az egyéb építményeké 23,7 százalékkal. Ennél is szembetűnőbb adat, hogy az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 67,4 százalékkal volt több az előző évihez képest – tudtuk meg a KSH jelentéséből.

Az Eurostat vonatkozó felméréséből kiderül: 2018 második negyedében a hazai építőipari cégek 64 százaléka úgy gondolta, hogy a termelésük további felfuttatásának a munkaerőhiány az akadálya. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a Világgazdaságnak elmondta, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly az első negyedévben 275 ezren dolgoztak az építőiparban, idén március végén pedig már 320 ezren. Ám hiába bővül rohamosan az építőipari foglalkoztatottak száma, egyszerűen így sincsenek elegen a gyarapodó infrastruktúra- és lakásépítési megrendelések teljesítéséhez.

Csak magasabb bérekkel lehet megtartani, illetve külföldről hazacsábítani
a szakképzett munkaerőt Fotó: Shutterstock

Az általunk megkérdezett építőipari vállalkozók mind egyetértésben voltak az ágazat drasztikus növekedésének okait illetően: a 2020-ig 27-ről 5 százalékra csökkentett építőipari áfa, az állami beruházások elindulása, az európai uniós fejlesztési források felhasználása, valamint a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) egyaránt táplálja az egyre csak gyarapodó építkezési, beruházási hullámot. Zsegraics Gyula, a pápai Bótakő Kft. ügyvezetője nemrég a Naplónak úgy nyilatkozott, a mostani időszakban a megsokszorozódott megkeresések közepette az építőipari cégek számára lehetetlenség az összes megrendelői felkérésnek eleget tenni, minden pályázati kiírás elnyerését megcélozni. Boross Ottó, a veszprémi VEMÉVSZER Építő- és Szerelőipari Kft. ügyvezető igazgatója elárulta, a leszerződött munkákat és a közeljövő projektjeit nézve úgy látják, az építőipar most éri el az abszolút csúcsot: 2018 nagyjából 20-30 százalékkal még erősebb lesz, mint a kiemelkedő termelési számokkal zárult 2017, és ez igaz lesz 2019-re is.

Abban sincs vita, hogy a munkaerőhiány problémájára egyértelműen a béremelés jelenti a megoldást, ugyanis csak így lehet megtartani a munkavállalókat, vagy éppen hazacsábítani külföldről a szakmunkásokat. Emellett az új munkavállalók képzése, szakmai fejlődésének elősegítése hasonlóan fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!