Környezetük szépségét, kultúráját és természeti értékeit népszerűsítik

2020.12.23. 07:00

Új kalendárium a tapolcafői kertbarátoktól

Kétévenként jelentet meg kalendáriumot a Tapolcafői Kertbarátkör, melynek a legújabb kiadványa immár a negyedik a sorban.

Polgár Tibor

A Tapolcafői kalendárium 2021 című kötetben több érdekes olvasmány mellett helyet kaptak Svastics Imre visszaemlékezései is. A tapolcafői születésű szerző 1956-ban elhagyta Magyarországot, jelenleg az Amerikai Egyesült Államok egyik nagyvárosában, Los Angelesben él a családjával. Ugyanakkor rendszeresen hazalátogat, hiszen vonzza őt az életének meghatározó 15 éve, mely Tapolcafőhöz köti. A nagy távolság, az eltelt csaknem hat és fél évtized sem tudta feledtetni a gyerekkori emlékeit, csínytevéseit, az akkori élet nehézségeit és örömeit, a szülőfalu szeretetét – mutat rá Bali Istvánné, az évkönyv szerkesztőbizottságának egyik tagja a bevezetőjében.

– A kalendáriumban olvashatunk továbbá például Nyírő András Karsztvízkatasztrófa című doktori értekezésében arról, hogy a rendszerváltás idején a Hévízi-tó vízszintjét veszélyeztető nyirádi vízkiemelést a lakossági tiltakozás hatására állították le, de más érdekességről ugyancsak tudomást szerezhetünk – nyilatkozta a Naplónak Somogyi Zoltán, a Tapolcafői Kertbarátkör elnöke, a kalendárium szerkesztője. Hozzáfűzte, ez már a negyedik évkönyve a kertbarátkörnek, a civil szervezet kétévenként jelentet meg ilyen kiadványt.

Somogyi Zoltán a kertbarátok előző kalendáriumának bemutatásakor, mellette Bali Istvánné. A járványhelyzet miatt az új évkönyvnek nem szerveztek hivatalos bemutatót
Archív fotó: Polgár Tibor

– 2014-ben adtunk ki először évkönyvet, mégpedig azzal a szándékkal, hogy megismertessük lakóhelyünk múltját, természeti érdekességeit, illetve olvashassunk tapolcafői emberekről, lokálpatriótákról, valamint műemlékekről. Természetesen nem maradhatnak ki a kertről és az érdekes növényekről szóló írások sem. Ennek nyomán idén folytattuk a tapolcafői szép kertekhez, udvarokhoz, valamint az olvasók által beküldött, emlékeinket őrző fotókhoz kapcsolódó sorozatunkat is. Emellett keresztrejtvénnyel is találkozhat a kalendárium olvasója. A humor sem hiányzik a könyvből, ismét Tomena György karikatúrája nevettet meg bennünket. Büszkén mondhatjuk magunkról, hogy a mi közösségünk is megmutatta a településnek, mire képes: a Tapolca Forrás Tanösvény kialakítása a malomkerékkel és az egyéb látványelemekkel jövőre lesz tízéves. Ebből az alkalomból egy kártyanaptárt is megjelentettünk, ezt a kalendárium mellé kapja az olvasó.

A kiadványainkkal pedig a lakókörnyezetünk szépségét, kultúráját és természeti értékeit népszerűsítjük, erről szól az új évkönyvünk Kalandozzunk az élményt adó településen című írása is – fogalmazott lapunknak Somogyi Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!