Nemesvámos

2015.05.15. 09:48

Egészséges és sérült gyermekek együtt sportolhattak a romkertben

Nemesvámos – Ókori játékok szolgáltak mintául azokhoz a vetélkedőhöz, melyen a megyei iskolások vettek részt. Megtelt a római kori villagazdaság és romkert a Villa Romana Balácán, ahova több busszal érkeztek az általános iskolások délelőtt.

Kutasi Zsófia

A megnyitó helyett egy eligazítás volt, máris kezdődhetett a játékos versengés. A „Kézfogás” VI. IUVENALIA 2015 római kori sportvetélkedőn tizenhárom Veszprém megyei általános iskola összesen kétszázhatvan tanulója mérte össze erejét, tudását és ügyességét. Volt többek között birkózás, amelyen a versenyzőknek ki kellett tolniuk egymást a pályáról. A gyerekek gerelyt jelképező farudat hajíthattak célba, gumidiszkoszra célozhattak. De volt négyszázhúsz méteres Baláca-kör futás is.

A diákok összerakós játékon puzzle-képet raktak ki, amely a villagazdaság hetven négyzetméteres mozaikpadlóját ábrázolja.Díjakat több kategóriában osztottak a szervezők. Az objektíven mérhető versenyszámokban, mint például a futásban, külön, egyéni érmeket kaptak a gyerekek. A sportnap győztesét, Baláca bajnokát a csapatok összesített eredményei alapján hirdették ki.

– A rendezvény az évtizedek óta a romkertben megrendezett Dobótriatlon hagyományában gyökerezik. Ennek nyomán született a római kori környezetbe illeszkedő csapatverseny ötlete. A római kori csoportjátékokat felelevenítő sportrendezvény a különleges, az egészségtudatosságot, egészséges életmódot szolgáló és fejlesztő, iskolán kívüli szabadidős tevékenységen alapul – nyilatkozta Király András, a szervező Laczkó Dezső Múzeum múzeumpedagógusa.

A pályázati konstrukció során pályázat fenntartásban megrendezett sportjáték-viadalon a hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő és egészséges diákok együtt vehettek részt. A szervezők az ismeretek átadása és az egészségnevelés mellett szeretnék felhívni a figyelmet az integrált nevelés hasznosságára és fontosságára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!