trendek

2018.12.06. 11:59

Két éve nem volt ilyen olcsó az élelmiszer a világpiacon

Elsősorban az olajos magvak, a tejtermékek és a szemes termékek áresése miatt.

A múlt hónapban a szemes termékek ára 1,1 százalékkal, a tejtermékeké 3,3 százalékkal, az olajos magvaké pedig 5,7 százalékkal csökkent októberhez képest, míg a húsféléké csak minimálisan mérséklődött, a cukor ára viszont 4,4 százalékkal emelkedett.

Tavaly átlagosan 8,2 százalékkal nőttek az élelmiszerárak a világban. A legnagyobb áremelkedést a tejtermékeknél jegyezték fel, 31,5 százalékot. A húsárak 9 százalékkal nőttek, a szemes termékek ára 3,2 százalékkal, az olajos magvaké pedig 3 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest. Az általános trenddel ellentétesen mozgott a cukorár, amely tavaly 11,2 százalékkal csökkent a megelőző évhez viszonyítva.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO csütörtökön közölt legújabb előrejelzése szerint a 2018/2019-es termésévben a globális gabonatermés 2,595 milliárd tonna lesz, ami nagyjából megegyezik előző becslésében szerepelt adattal és 2,4 százalékkal alacsonyabb a tavalyi rekordmennyiségnél.

Ezen belül a FAO 725,1 millió tonna búzaterméssel számol, ami 2,8 millió tonnával kisebb a korábban vártnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!