a fiataloknak üzen

2018.12.20. 21:02

Könyvbe foglalja életét a NASA százéves kutatója

A matematikus Katherine Johnson a hatvanas években vett részt a NASA űrprogramjának kidolgozásában.

Katherine G. Johnson, a NASA mathematician, awaits her turn to receive the Presidential Medal of Freedom from United States President Barack Obama during a ceremony in the East Room of the White House in Washington, DC on Tuesday, November 24, 2015. The Medal is the highest US civilian honor, presented to individuals who have made especially meritorious contributions to the security or national interests of the US, to world peace, or to cultural or significant public or private endeavors.

Forrás: AFP / NurPhoto

Fotó: Ron Sachs

Az amerikai űrkutatási hivatal nyugalmazott matematikusa saját élettörténetét meséli el abban a könyvben, amely jövő ősszel jelenik meg Reaching for the Moon („A Hold elérése”) címmel.

Az Atheneum Books for Young Readers könyvkiadó csütörtökön bejelentette, hogy a könyvet elsősorban középiskolásoknak szánja.

Johnson, aki nyáron töltötte be századik életévét, egyike volt azoknak az afromamerikai matematikusnőknek, akik az 1960-as években részt vettek a NASA űrprogramjában, és szakmai tudásuk jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy John Glenn első amerikai űrhajósként 1962-ben megkerülhette a Földet.

Johnson alakját Traji P. Henson személyesítette meg A számolás joga című filmben.

A nyugalmazott matematikus csütörtöki közleményében azt írta, azt akarja, a fiatalok higgyenek abban, hogy mindenre képesek, függetlenül bőrszínüktől, nemüktől. „Tudtam, hogy ki vagyok és mire vagyok képes” – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!