Olimpia

2012.08.12. 20:11

Kovács Sarolta: ''Csalódott vagyok, de örülök, hogy itt lehettem''

Kiosztották az utolsó érmeket a brit fővárosban rendezett ötkarikás játékokon, a női öttusázók viadalával zárultak a sportversenyek a nagy seregszemlén. A mieink elmaradtak a várakozástól, Honvéd versenyzője, Tóth Adrienn a 20., a fehérvári Kovács Sarolta pedig a 33. helyen zárt.

Horog László

Győzött a litván Asadauskaite, mögötte a hazaiak versenyzője, Murray következett, a harmadik helyre a brazil Marques futott be. A magyarok a vert mezőnyben végeztek. A szövetségi kapitány, Pálvölgyi Miklós érthetően csalódottan értékelte szereplésüket.

- Többet vártam tőlük, mert nagyon ügyesek, tehetségesek, sokszor odaértek az élmezőnybe a különböző korosztályos, utánpótlás viadalokon, sőt, a felnőttek között is letették már névjegyüket a világversenyeken. Nagyon fiatal lánycsapattal jöttünk, Tóth Adrienn elsőéves felnőtt, Kovács Saci pedig még javában junior. Saci kimondottan jó formában érkezett ide, de ugyanez elmondható Adriról is. Kovács nagyon gyengén vívott, ami nem méltó hozzá, ebből később sem tudott kikeveredni, ahogy múlt az idő, úgy lett egyre görcsösebb. Ami pozitívum, fantasztikusan úszott, olimpiai csúcsot, bíztam benne, hogy ezzel kijön a hullámvölgyből. Ha a harmadik tusát nem rontja el, az első tízben végezhetett volna. Nagyon jól lovagolt, egészen az utolsó akadályig, ott rontott, leesett, majd még egyet hibázott. Megzavarodott, sajnos ismét megugrotta azt az akadályt, amit nem kellett volna – ugyanis korábban már leküzdötte -, közben lejárt az ideje, kikolompolták. A kombit ezek után a leghátsó régióban kezdte, nem volt reális esélye az előrelépésre. Tóth két szám után vezetett, a vívásban és az úszásban remekelt, a lovaglása neki sem sikerült, öt hibát vétett, ami előrevetítette, hogy nem marad az élmezőnyben, úgy kalkuláltam, hogy a 15. helyen fejezi be az erőpróbát, végül 20. lett. Adri kiválóan kezdte a napot, remekül vívott, bár a végére kicsit elfáradt. Önmagához képest nagyon jól úszott, optimistán vártuk a folytatást. A lovaglásban többet reméltünk tőle, ha végigmegy hibátlanul - amire ez a ló alkalmas volt -, más pozícióból várja a végjátékot, valamint más motivációval. Lecsúszott az ötödik helyre, ráadásul annyira összesűrűsödött a mezőny, érzékelte, hogy a végén már nem lesz keresnivalója az érmekért folyó csatározások során. Sajnos gyengén futott és nem lőtt jól, ezért végzett a középmezőnyben. Az olimpia bebizonyította, az kevés, hogy a női mezőnyben az utánpótlás viadalokon kaszálunk, megnyerünk szinte mindent, a feladat az, hogy ütőképes felnőtt versenyzőket neveljünk.

Tóth Adrienn is többet várt magától. Nem titkolta, az első két szám után nem gondolta, hogy végül csak a 20. helyen zárja a napot.

- Azt tűztem ki magam elé, hogy a nap minden percét élvezzem, az eleje így is zajlott. Nem izgultam, nem stresszeltem, az első két szám kimondottan jól sikerült. Úgy tűnt, a lovaglással sem lesz gond, a bemelegítés nagyon jól ment, izgatottan, ugyanakkor önbizalommal telve vártam, hogy induljak. Úgy éreztem, amit a bemelegítő pályán megvalósítottam, az megy az arénában is. Tudtam, hogy feladat lesz benne, de reméltem, maradéktalanul meg tudom oldani, sajnos nem sikerült. A kombi kapcsán pontosan tudtam, hogy nem én számítok a mezőny legjobbjának, de ennél jóval többre vagyok képes. A szereplésem megmutatta, miben vagyok erős, s mi az, amiben nagyon sokat kell dolgoznom. A futás pokoli nehéz, sokkal keményebb volt, mint amire készültünk a tavalyi, Világkupa-döntő után, s a lövészetem sem ment annyira jól, mint korábban. Eddig a lövészet során ott voltam az élversenyzők között, most ez sem jött össze. Mivel ez nem volt tökéletes, ez befolyásolta a futást is. A második lövészetre még össze tudtam magam szedni, a végére azonban szétestem. Ki kell elemezni a szereplésemet.

Kovács Sarolta is többet várt magától, az elutazás előtt az első hat hely valamelyikében reménykedett, titkon pedig a dobogóban. Azonban a 664 pontos, elképesztően gyenge vívása döntően meghatározta a folytatást.

- Rossz érzések kavarognak bennem, fizikailag hiába voltam jó, ha a technikai számokat elszúrtam. Hiába úsztam egyéni, egyben olimpiai csúcsot, a lovaglást is elrontottam, ami befolyásolta a záró, kombinált versenyszámot. A mezőny végén indulni nem volt felemelő, a korábbi viadalokon ehhez nem szoktam hozzá, nem is tudtam előrelépni. Annak örülök, hogy itt lehettem az olimpián. Megmutattam magam, ám ennél lényegesen jobbra számítottam. A rossz vívás ellenére jó lovaglással és kombival az első tízbe bekerülhettem volna. Négy év múlva, Rióban feltétlenül szeretnék javítani, sőt, szerintem nyolc év múlva, 2020-ban is ott lehetek a rajtnál. Szeretnék olimpiai bajnok lenni, még nem késtem le semmiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!