Olvasó

2015.09.15. 11:12

A Somló-csúcsfutás rekordere: 13 indulás, 13 serleg

Ha azt mondjuk, tizenhárom, mindenkinek eszébe jut valami. Egyesek félnek tőle, másokat hidegen hagy, de még ezen csoport tagjai is ismerik a hiedelmet, miszerint a számot balszerencse üldözi. Kivétel ez alól Ládi János, a Bakonyi Tájfutó Klub Ajka elnöke, szenior válogatott versenyzője, aki a Somló-csúcsfutás tizenhét éves történetében tizenhárom alkalommal indult, s tizenhárom serleget gyűjtött össze a tizenhárom első helyezésével.

Ládi János 2000-ben indult először a 2,9 kilométeres pályán, és akkor új pályacsúccsal, 16.12 perccel ért fel elsőnek a kilátótoronynál lévő célhoz. A következő években megszakítás nélkül 2007-ig mindig első volt a korosztályában. Sőt, egy időben rá lehetett bízni, hogy vigye fel a stopperórát, mert sorozatban abszolút elsőként ért a csúcsra. A 2008-as és 2009-es év kimaradt, mert más országos tájfutóversenyen indult. A visszatérés 2010 és 2011-ben volt, amikor ismét megnyerte a győztesnek járó kupát. A 2012-es év az országos tájfutóbajnokság miatt újra kimaradt, de az elmúlt három évben megint első lett korosztályában még hatvanas évei fölött is. Tehát így jön össze a tizenhárom indulás tizenhárom serleggel, tizenhárom aranyéremmel és ugyanennyi oklevéllel. Tizenháromszor csaphatott rá elsőként a 432 méter magasságot jelző kőre. Ládi Jánosnak a tizenhármas számtól nem támad kellemetlen érzése, számára nem mumus a tizenhármas.

A válogatott sportoló 1972-ben kezdte a tájfutást Ajkán, Arató János válogatott versenyzőnél. Olyan jól alakultak a tájfutóeredményei, hogy második „szerelme” lett a sportág, amely igazán tartósra sikerült, hiszen már negyvenhárom éve tart. 1995-ben megalakította a Bakonyi Tájfutó Klubot, így húsz éve a klub elnöke, edzője, szenior kategóriában mai napig is a versenyzője 64 évesen.

Ötvenöt éve egy pillanatra sem hagyta abba a sportolást. A hozzáállása, akaratereje nem csökkent, hanem tovább nőtt. Az eredmények, a szépen csillogó érmek arra serkentik, hogy tegye a dolgát, amíg tudja és bírja, hiszen nagyon imádja a mozgást, a sportot. Azt szeretné, ha hozzá hasonlóan másoknak, főként a fiataloknak is szívügyükké válna a sport!

Ládi János hűséges hordozója az egészséges életmódért folytatott harc nemes eszméinek. Pezsgő életével, kitűnő eredményeivel egyre jobban valóra váltja legtitkosabb vágyait. Az ehhez párosuló sportszeretete és szorgalma előtt mindenképpen az elismerés lobogóját lehet megemelni. Úgy érzi, hogy élete, eddigi munkájának szép koronája a sok-sok serleg, érmek sokasága, amely boldogságot, ám még nagyobb kötelességet jelent számára. Hogy az eddig megtett úton holnap is ugyanúgy fusson tovább!

Tollár Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!