Olvasó

2016.10.03. 09:04

Az emlékek köteleznek

Örülhet az a község, melynek ősei olyan gyönyörű természeti környezetben telepedtek le, mint ahol Hidegkút épült. Csodálatos kis falu.

Az ősök nagyon dolgos, szorgalmas emberek voltak, de nem tudták, hogy a történelem viharai hányszor teszik tönkre falujukat, családi fészküket, hozzátartozóikat. Ilyen tragédia volt a német ajkúak kitelepítése is. Régen volt, a sok szenvedés emléke tompul. De az itt maradt utódok nem felejtenek. 

Hagyományteremtő szándékkal megrendezték a hidegkúti nemzetiségi napot szeptember 24-én. Német nyelvű szentmisével nyílt meg a rendezvény, majd a Kitelepítési Emlékműnél nemzetiségi műsorral folytatódott. Majd felavattak egy részben önerőből készített Szent István-mellszobrot a falu parkjában. 

Van pihenőpark, játszótér és mini sportpálya is, szemet-szívet gyönyörködtető zöld terület is. De a csoda az benne, hogy közös erőből készültek a létesítmények. A ráfordított közpénzekhez hozzájárultak a falu lakói is, ki amivel tudott. Ki fizikai, ki szellemi, ki anyagi segítséggel. Felemelő érzés, amikor a lakosság magáénak érzi a települést, s így biztosan vigyáz is a létesítményekre.

Az én szívemet is igazi melegség és büszkeség járta át ezen a napon. Volt tanítványaim is nagyon sokat tevékenykednek falujuk szebbé tételéért.

Köszönöm a meghívást, a szeretetet, mellyel körülvettek. Igaz barátsággal köszöntök mindenkit, és további eredményes munkát kívánok!


Szaksz Vincéné

Veszprém

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!