Olvasó

2015.02.10. 07:20

Derékba tört élet

Olaszfalu - A településhez tartozó védett Eperjes-hegy elsősorban földtani értékeiről nevezetes.

Civil Tudósítónktól

A hegyen ugyanis jelen van a Bakonyt felépítő szinte minden harmadidőszaki kőzet. Élővilágát a vidékre jellemző fajok alkotják. A hegynek a 82-es út felőli oldalán negyven éve még szép makkoltató erdő volt, mely azóta szinte teljesen becserjésedett. Az Eperkésnek is nevezett hegy erdeinek értékét nagy fák is öregbítik. A tanösvényt bejáró kirándulók több méretes bükköt, hársat, juhart, tölgyet és vadkörtét csodálhatnak meg. Különösen sok vadcseresznye él ott.

Kidőlt öreg vadcseresznyefa az Eperjes-hegy erdejében. Fotó: Tóth Sándor

Ezek egy része már pusztul, a viharok által megtépázott. A teljesen kidőlt példányok azonban sok élőlény (elsősorban rovarok és lárváik, gombák, taplógombák, stb.) részére jelentenek táplálékforrást vagy megtelepedési lehetőséget. Érdekes, hogy a képünkön látható, 315 centi törzskerületű kidőlt fának a vastag ágain megtelepedett rozsdabarna taplógomba színe nagyon hasonlít a cseresznyefa korhadt belsejének a színéhez.

Tóth Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!