Minden magyar felelős minden magyarért

2018.01.02. 14:26

Tennie kell Brüsszelnek a nemzeti kisebbségekért

A határon túli magyarság szempontjából kulcsfontosságú, hogy Brüsszel a többi kisebbség helyzete mellett végre az őshonos nemzeti kisebbségek ügyével is foglalkozzon – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője Budapesten kedden, mielőtt nyilvánosan aláírta a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést, amelyet az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) indított el.

Gulyás Gergely azt mondta, egy olyan nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezésről van szó, amely arra kötelezné az Európai Uniót (EU), hogy a határon túli magyarokra is figyelmet fordítson.

Április 3-áig hét országban kell összesen legalább egymillió aláírást összegyűjteni, és az Európai Bizottság (EB) mindenütt meghatározott egy minimumot is. Amennyiben a feltételek teljesülnek, a bizottság, illetve az Európai Parlament köteles foglalkozni a kezdeményezéssel – emlékeztetett a frakcióvezető, aki párthovatartozástól függetlenül mindenkit arra kért, hogy legyen partner az ügyben.

Azt szeretnék, hogy a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) nyilatkozatának szellemében, amelyet minden parlamenti párt aláírt, a kampány során is fennmaradjon az érdeklődés a téma iránt – mondta. Úgy vélekedett, az ügy nem pártpolitikai, hanem valamennyi társadalmi szervezethez, magyar emberhez szól.

A kezdeményezést nemcsak papíralapon lehet aláírni: a jogaink.hu internetes oldalon keresztül néhány kattintással támogatható a Minority SafePack – jelezte.

Április 3-a után az online szignókat maga az EB ellenőrzi, a többit pedig az egyes országok választási irodái. A nagyobbik kormánypárt azt szeretné, ha biztosan összegyűlne a szükséges aláírásszám – emelte ki.

„Azt szeretnénk tehát Szabó Dezső szellemében hangsúlyozni, hogy minden magyar felelős minden magyarért, és nagyon rég volt olyan akció, ami ezt ilyen mértékben pártok felett állóan, nemzeti ügyként fejezte ki” – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára kiemelte, jelenleg nincs olyan átfogó jogszabály az EU-ban, amely garantálná az őshonos nemzeti kisebbségek jogait.

Azt mondta, a szövetségük olyan civil szervezet, amely 1989 óta minden eszközt igyekszik megragadni, hogy támogassa a szomszédos országokban élő magyar közösségeket, elsősorban a fiatalokat. Örömmel üdvözölték, hogy a Máért ülésén azt az álláspontot alakították ki, hogy fontos téma a Minority SafePack – közölte.

A Rákóczi Szövetség Magyarországon próbál a kezdeményezés élére állni. Arra kéri a társadalmi szervezeteket, a politikai pártokat, az egyházakat és a média képviselőit, hogy segítsenek a szükséges aláírások összegyűjtésében. A cél, hogy a magyarok minél több szignóval tudjanak csatlakozni a Minority SafePackhez – hangsúlyozta.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azt mondta, hogy

mivel őszintén pártok felülinek gondolják az ügyet, nem akarnak más pártokkal versenyezni az aláírásgyűjtésben. Ugyanakkor a Fidesz minél több kézjegyet szeretne, és mindent megtesz majd, hogy meglegyen az egymillió szignó. Akár ötszázezer vagy még több aláírást is szállítanának – jelentette ki.

Arra nem tudnak garanciát vállalni, hogy a határon túli országokban is elegendő kézjegy jön össze, azonban úgy tudja, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) már kétszázharmincezret gyűjtött, és a Felvidéken is ötvenezer feletti a szám. Úgy vélekedett, hogy „az anyaországnak kell az első helyen végeznie”.

Borítókép: Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart a Minority SafePack kisebbségvédelmi petíció nyilvános aláírása után Budapesten a Rákóczi Szövetség székházában 2018. január 2-án.

MTI Fotó / Szigetváry Zsolt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában