megfigyelték

2018.07.19. 14:09

2008-ig terroristák között szerepelt Nelson Mandela az FBI-nál

Meglepő dolgok derültek ki az amerikai hírszerzés most közzétett dokumentumaiból.

Nyilvánosságra hozták az amerikai hírszerzés Nelson Mandelával kapcsolatos dokumentumait, amelyekből kiderül, hogy Washington az után is folytatta Mandela megfigyelését, hogy a dél-afrikai apartheid rendszer elleni küzdelem hőse kikerült a börtönből. A washingtoni székhelyű Property of the People nevű szervezet Mandela születésének 100. évfordulója alkalmából tette közzé a több ezer oldalnyi anyagot, amelyhez évekig tartó jogi csatározás során sikerült hozzájutnia.

A szervezet vezetője, Ryan Shapiro szerint a szerdán közzétett iratokból kiderül, hogy

az FBI ugyanolyan agresszíven nyomozott az amerikai és dél-afrikai apartheidellenes mozgalmak után az Amerikát annak idején magával ragadó kommunistaellenes hisztéria keretében, ahogy azt az 1950-es és 1960-as években Martin Luther King Jr. és az afroamerikai polgárjogi mozgalom ellen tette.

A dokumentumok tanúsága szerint ráadásul az FBI az után sem hagyott fel Mandela és az apartheidellenes mozgalom megfigyelésével, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi szankciókat vezetett be a Dél-afrikai Köztársasággal szemben, Mandela kikerült a börtönből és leomlott a berlini fal.

A 2013-ban elhunyt Mandela 2008-ig rajta volt a hivatalos amerikai terrorista-megfigyelési listán.

A Property of the People birtokában lévő dokumentumok az amerikai Szövetségi Nyomozóirodától (FBI), a Központi Hírszerző Ügynökségtől (CIA), a Védelmi Hírszerző Ügynökségtől (DIA), valamint a Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) származnak és többségüket soha nem tárták még a nyilvánosság elé.

A Dél-afrikai Köztársaságban számos ünnepséget tartottak a héten Mandela születésének 100. évfordulója alkalmából.

A rasszista apartheidrendszer elleni harc hőse, a Nobel-békedíjas Mandela 27 évet töltött börtönben.

1994-ben választották a dél-afrikai állam első fekete bőrű elnökévé, miután véget ért az elnyomó apartheidrendszer. Mandela 95 éves korában, 2013. december 5-én hunyt el.

A Mandela-aktákat a szervezet honlapján lehet elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában