Illegális bevándorlás

2021.08.10. 20:45

Lettország kerítést épít és bevezette a rendkívüli helyzetet

Rendkívüli helyzetet vezetett be kedden a lett kormány a Fehéroroszországgal közös határon a hirtelen megnőtt illegális bevándorlás miatt – tudatta kedden a Twitteren a balti ország belügyminisztériuma.

A november 10-ig érvényben lévő rendkívüli helyzetben a határőrök felhatalmazást kapnak fizikai erő és különleges eszközök alkalmazására az illegális határátlépők feltartóztatása és visszaküldése érdekében.

Leonids Kalnins, a lett fegyveres erők főparancsnoka elmondta: gyors reagálású különleges csoportokat állítottak fel, amelyek segítenek a határsértők megállításában, továbbá 32 katonát és önkéntest, valamint a pilóta nélküli légi járműveket és a repülőgépeket kezelni tudó szakembereket is küldtek a határhoz.

Lettországban csak az elmúlt öt napban 283 határsértőt tartóztattak fel, miközben az év eleje óta összesen 343-at.

A hatóságok megszigorították a határellenőrzést, és mozgósították a határvédelem és a hadsereg tartalékait.

Krisjanis Karins miniszterelnök a múlt héten közölte, hogy

felgyorsítják az infrastruktúra kiépítését a Fehéroroszországgal közös határon.

Az illegális bevándorlás elleni küzdelem jegyében Lettország néhány éve bejelentette, hogy 135 kilométeres kerítést épít a Fehéroroszországgal közös, 173 kilométer hosszú határ mentén. A megvalósítás költségét 27,6 millió euróra (több mint 9,75 milliárd forintra) becsülték, és eredetileg azt tervezték, hogy 2021-ben elkészülnek vele, de az állami ellenőrzés által feltárt hiányosságok miatt az építkezés szünetelt.

Migránsfegyver

Litvánia és Lengyelország is azzal vádolja Fehéroroszországot, hogy „hibrid háborút” folytat az illegális bevándorlók átengedésével.

Május végén Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök figyelmeztetett: országa eddig feltartóztatta a szomszédos államba tartó migránsokat, de a nyugati politikai nyomás miatt elgondolkodik azon, hogy érdemes-e ezt a gyakorlatot folytatnia. Ugyanakkor közölte, hogy Fehéroroszország nem lesz „gyűjtőhelye” az afrikai és közel-keleti bevándorlóknak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában