Képmutatás

2023.04.14. 11:14

Rétvári Bence szerint a baloldal hátba szúrja a pedagógusokat

„Kétszínű a hazai baloldal magatartása a pedagógusok béremelésének ügyében – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Budapesten. – Miközben itthon a pedagógusokat arra biztatják, hogy demonstráljanak a béremelések mellett, aközben ők minden nap Brüsszelben azért dolgoznak, hogy az ehhez a béremeléshez szükséges uniós forrás soha ne érkezzen meg.”

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Rétvári Bence sajtótájékoztatón úgy fogalmazott a baloldal módszeréről: 

a pedagógus-szakszervezeteket előre küldik, majd utána hátba szúrják.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője több alkalommal egyeztetett a pedagógusok szakszervezeteivel.

Először 2021 augusztusában adtak ki közleményt, amelyben tudatta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), hogy más szakszervezetekkel közösen konzultációt folytattak Dobrev Klára miniszterelnök-jelölttel, ami része volt a DK miniszterelnöki kampányának.

„Szeretnénk tudni: ott beszámolt-e Dobrev Klára a szakszervezeteknek, hogy Brüsszelben azért dolgozik, hogy ne legyen a pedagógusbér-emelésekhez uniós fedezet” – szögezte le a politikus.

A kormány a pedagógusbérek emeléséhez az első időszakban európai uniós forrásokat szeretne felhasználni 

- ismertette Rétvári Bence, jelezve: ezzel megvalósulna az elmúlt 30 év legnagyobb mértékű béremelése, hiszen 2025 januárjára 75 százalékkal emelnék meg a pedagógusok bérét, ezáltal mintegy 800 ezer forintot keresne átlagosan egy magyar pedagógus.

Emlékeztetett arra is, hogy az idén elindult ez a béremelési program, a magyar költségvetésben egy 10 százalékos részt előlegeztek meg. Amikor majd megérkeznek az európai uniós források, ez egy jóval 20 százalék fölötti emelkedés lenne, amit a következő években további emelkedések követnek, hogy meglegyen a kitűzött 75 százalékos emelés - közölte.

Rétvári Bence kiemelte: ez lenne ennek az európai uniós költségvetési ciklusnak a legnagyobb arányú pedagógusbér-fejlesztése.

Hozzátette: mintegy 800 milliárd forintot terveznek uniós forrásból pedagógusbér-emelésre fordítani. Majd 2030-ig ennek a bérnek a vásárlóértékét megőriznék, vagyis az folyamatosan emelkedne. 

Ezzel további 5600 milliárd forint nemzeti forrást is mellé tennének, hogy "a pedagógusok bére valóban azon a szinten maradjon, ami tisztes megélhetést garantál minden pedagógusnak".

Az államtitkár közölte: ha az uniós források csak az év második felében érkeznek meg, a pedagógusok akkor is visszamenőlegesen megkapják a különbözetet, tehát "pénzt nem tudnak veszíteni, csak időt".

A baloldal mindezt meg akarja akadályozni - jelentette ki az államtitkár, aki kitért Gyurcsány Ferencnek arra a rádiónyilatkozatára, amelyben a DK elnöke szerinte egyértelművé tette: azon dolgoznak, hogy megakadályozzák akár egyetlen eurocent átutalását is Magyarországnak.

Utalt Donáth Anna európai uniós képviselő kijelentésére is, aki azt mondta, hogy a Momentum az LMBTQ-jogok érvényesüléséhez kötné a támogatások kifizetését.

Rétvári Bence leszögezte, amit ezek a kijelentések képviselnek, az elfogadhatatlan és kétszínű magatartás a baloldal részéről.

A baloldal csak politikai céljai eléréséhez akarja felhasználni a pedagógusokat

 - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva kitért a napokban is megismétlődött "antifa támadásokra", amelyekkel kapcsolatban kijelentette, a baloldal igyekszik relativizálni ezeket az eseteket, védeni próbálja az elkövetőket. Jámbor András Szikra mozgalmát említette, amely - mint mondta - úgy beszél ezekről a támadásokról, mintha egy "fiatalos hóbortról" lenne szó.

Rétvári Bence szerint a baloldal nyomást akar gyakorolni a rendőrségre, hogy ne nyomozzanak ez ügyben, de a nyomozásokat folytatják. A magyar rendőrség a külföldi társszerveket is megkereste, mert itt "import erőszakról" van szó - fogalmazott.

Az államtitkár hozzátette: semmilyen ideológiai erőszak nem elfogadható, sem a Magyar Gárdától, sem az antifa mozgalmaktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában