Elhatárolódtak

2023.08.15. 16:11

A Helsinki Bizottság egykori SZDSZ-es alapítója a pedofíliát bagatellizálta

Elhatárolódik Kőszeg Ferenctől a Magyar Helsinki Bizottság, miután a jogvédő szervezet alapítója a Partizán legfrissebb adásában a „pedofíliával kapcsolatos kérdésekre olyan válaszokat adott, amelyek szöges ellentétben állnak a bizottság értékrendjével” – számol be a Magyar Nemzet.

MW

Kőszeg Ferenc irodalomtörténész, volt országgyűlési képviselő

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A Magyar Nemzet cikke szerint a Nyílt Társadalom Alapítványhoz köthető Magyar Helsinki Bizottság az SZDSZ-es honatya magánéleti nézetei miatt akadt ki, 

aki megkérdőjelezhető állításokat tett azzal kapcsolatban, hogy mikor „tolerálható” egy felnőtt és egy gyerek közti viszony.

Kőszeg szerint az érzelmi kapcsolatok nagyon széles körűek, amelyeket nem lehet merev kategóriákba leírni. Mint fogalmazott,

egy szexuális kapcsolat egy felnőtt és egy fiatalkorú között semmiképpen nem fogadható el. De ha emögött egy pusztán lelki és érzelmi kapcsolatról van szó, akkor ezt elítélni, és hát, akár büntetni, az szerintem nagyon helytelen.

Ennek kapcsán kiemelte, hogy 

elég sok szexuális kapcsolat volt diák és tanár között, ami tilos volt és helytelen, de nem volt belőle nagy ügy, mert hozzátartozott az élethez.

Példaként említette, hogy

volt egy leánygimnázium, ahol egy nagyon szuggesztív tanárba egy csomó lány szerelmes volt, akik büszkék voltak arra, hogy viszonyuk volt ezzel a tanárral. Nyilvánvalóan lehetett volna ebből – a Sipos-ügyhöz hasonlóan – ügyet és botrányt csinálni. De az iskola tudomásul vette, erőszak egyáltalán nem volt benne.

A politikus, aki úgy véli, akkor legyen az ilyen eseteknek hatósági következménye, amikor tényleg valami megengedhetetlen történik.

Gulyás Márton ekkor a Sipos Pál, a diákjai zaklatása miatt pedofilgyanúba keveredett egykori tanár, televíziós személyiség ügyét hozta fel példaként, aki együtt maszturbált 14–18 éves fiú diákjaival, de fogdosott és megcsókolt egy 18 év alatti lányt is.

A Magyar Helsinki Bizottság alapítója, volt SZDSZ-es politikus szerint

ennek a megtörténte még mindig kisebb baj, mint ennek a nyilvános leleplezése.

Kőszeg aztán úgy vélekedett,

nyilvánvalóan nem helyes, ha egy felnőtt együtt maszturbál egy gyerekkel, de ha egy rendőrtisztviselő kihallgatja a gyereket ebben az ügyben, az lehet neki nagyobb trauma, mint a történtek. Egy hatósági beavatkozásnál szinte minden jobb, mert egy hatóság nem tud nem durván és esetlenül beavatkozni egy ilyen dologba. Nem tudja olyan differenciáltan látni ezeket a dolgokat úgy, ahogy azok vannak.

A teljes cikk a Magyar Nemzet oldalán olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában