Izraeli–palesztin konfliktus

2023.11.16. 06:14

Az es-Sifá kórház közelében megtalálták az egyik izraeli túsz holttestét (videó)

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Palesztin asszony ül egy izraeli légcsapásban megsemmisült épület romjai között a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2023. november 14-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Hatem Ali

Az es-Sifá kórház közelében megtalálták az egyik izraeli túsz holttestét

A Gázai övezet északi részében, az es-Sifá kórház közelében az izraeli katonák megtalálták a Hamász iszlamista palesztin szervezet október 7-i terrortámadásában elhurcolt egyik túsz holttestét - jelentette az izraeli hadsereg szóvivője csütörtökön.

A 64 éves Judit Weisst a Beeri kibucból, otthonából hurcolták el a terroristák. Az épületben a meggyilkolt túsz környezetében katonai felszereléseket és fegyvereket is találtak. A katonák titkosszolgálati információk alapján érkeztek a helyre, ahonnan az emberrablók korábban távoztak. "Nem értünk el hozzá időben" - mondta Daniel Hagar szóvivő.

A kórházban az izraeli katonák feltárták a Hamász szervezet egyik alagútját, és egy járművet, melyet előkészítettek az október 7-i terrorakcióra.

Hagari bejelentette, hogy az elmúlt napokban megtaláltak két földalatti építményt, ahol a Hamász magas rangú parancsnokai tartózkodtak. Az egyikben Ahmed Ahandur, az északi brigád parancsnoka és Ajman Sziam, a rakétaegységek vezetője volt. Egy másik földalatti bunkerben a Hamász gázai övezetbeli miniszterelnöke, Esszam Al-Daálisz és az Iszmaíl Hanijéhez, a Hamász politikai vezetőjéhez közeli Ruhi Mostaha volt. Hagari szerint a Hamász megpróbálja eltitkolni a bunkereket ért támadás következményeit, de biztosan kijelenthető, hogy az építmények nagyon súlyos károkat szenvedtek.

Herci Halevi vezérkari főnök csütörtökön közölte, hogy a hadsereg "meglehetősen közel áll az ellenséges katonai rendszer megsemmisítéséhez a Gázai övezet északi részén". "A hadsereg folytatja hadműveleteit a Gázai övezetben, és amennyiben tőlünk függ egyik területen a másik után megöli a parancsnokokat, megöli a harcosokat és tönkreteszi az infrastruktúrát" - tette hozzá a Gázában harcoló katonákkal folytatott beszélgetésen.

Joáv Galant védelmi miniszter kijelentette, hogy a biztonságiak azon dolgoznak, hogy a Gázai övezet környékének bizonyos izraeli lakosai 2024 elején visszatérhessenek otthonaikba.  "Akik nem tudnak visszatérni otthonukba, továbbra is teljes segélyezést kapnak a kormánytól. Az északi lakosok iránti elkötelezettségünk éppen olyan, mint a déliek iránti" - hangsúlyozta a védelmi miniszter a libanoni határ mellől is evakuált izraeliekre utalva.

Galant közölte, hogy reményei szerint január elsejétől az övezettől négy és hét kilométer közötti távolságra lévő néhány izraeli településen az élet visszakerülhet a normális kerékvágásba.

Támogatásáról biztosította a Hamászt az iráni Kudsz hadtest

Az iráni Forradalmi Gárda elitalakulata, a Kudsz hadtest az "ellenállás" támogatásáról biztosította a Hamász palesztin terrorszervezet Izrael ellen folytatott harcát Gázában.

Eszmail Kááni, a Kudsz hadtest parancsnoka a Hamász parancsnokainak küldött csütörtöki üzenetében hangoztatta: nem engedik, hogy az ellenség elérje "piszkos céljait" Gázában és Palesztinában - tudatta a Tasznim félhivatalos iráni hírügynökség.

"Testvéreitek az ellenállás tengelyében mellettetek állnak!" - üzente az iráni tábornok.

Irán korábban a helyzet eszkalációjára figyelmeztette Izraelt, amennyiben nem vet véget a Gázai övezetben az erőszaknak. Az Egyesült Államok viszont többször is óva intette Iránt, hogy semmilyen formában, se közvetlenül, se szövetségesein keresztül ne avatkozzon be a konfliktusba.

Jordánia nem írja alá az áramot vízért cserébe biztosító megállapodást Izraellel

A hírt csütörtökön jelentette be Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter.

Volt egy regionális párbeszédünk regionális projektekről. Úgy vélem, hogy mindebben (...) ahogy a háború ezt bizonyítja, nem lesz előrelépés

– hangsúlyozta Szafadi az al-Dzsazíra pánarab televíziónak adott nyilatkozatában a Gázai övezetben dúló háborúra utalva.

Leszögezte, hogy Jordánia mindent megtesz, „ami véleménye szerint segít a palesztin népnek”.

SZAFADI, Ajmán
Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter
Fotó: Justin Lane / Forrás: MTI/EPA

A jordániai diplomácia vezetője kiemelte, hogy a királyság a háború lezárására összpontosít. Mint mondta,

 Izrael cselekményei háborús bűncselekménnyel érnek fel, és nem minősíthetők önvédelemnek.

„Ha bármely más ország csinálná azt, amit Izrael, már szankciókkal sújtották volna” – húzta alá.

Szafadi kijelentette, hogy Jordánia sosem bocsátkozna vitába arról, hogy ki fogja a palesztin térséget irányítani a harcokat követően tekintettel arra, hogy egy ilyen lépés jelen helyzetben csak felbátorítaná Izraelt arra, hogy kénye-kedvére cselekedjen.

Ha a nemzetközi közösség párbeszédet szeretne erről, akkor meg kell fékeznie a háborút

– tette hozzá.

A jordániai hírügynökség csütörtökön jelentette, hogy a jordániai hadsereg tábori kórházat küldött a ciszjordániai Nabluszba a sebesültek és egyéb betegek ellátására.

Az Izrael, Jordánia és Egyesült Arab Emírségek közötti megállapodást eredetileg a következő ENSZ-klímacsúcson, a Dubajban két hét múlva kezdődő COP28-on tervezték aláírni. A projekt keretében a vízhiánnyal küzdő királyság további 200 millió köbméter vízhez jutott volna. Az Akabai-öböl mentén működő izraeli sótalanító üzemekben feldolgozott tengervizet egyebek között Ammánba és más jordániai térségekbe szánták.

WHO: jelenleg kicsi az esély a betegek kimenekítésére az es-Sifá kórházból

Biztonsági és logisztikai akadályok miatt jelenleg meglehetősen korlátozottak a lehetőségek a gázai es-Sifá kórházban tartózkodó betegek evakulására, de az ENSZ megvizsgálja, hogyan lenne erre mód – tudatta csütörtökön Rick Brennan, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) regionális vészhelyzeti igazgatója.

A tisztviselő elmondása szerint a kórházban ápoltak elszállításának egyik legfőbb akadálya, hogy a palesztin vörösfélhold nem képes elegendő üzemanyaggal ellátni a betegszállító járműveket. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának jeruzsálemi szóvivője pedig azt közölte, hogy mentőautóból sincs elég a Gázai övezetben.

Egyiptom ugyanakkor kész a Gázai övezet legnagyobb egészségügyi létesítményének rendelkezésére bocsátani mentőautókat az emberek kimenekítése érdekében, ha ehhez biztonsági garanciákat kap – fűzte hozzá a Brennan.

A WHO úgy tudja, jelenleg mintegy 600 beteget ápolnak az es-Sifá kórházban, ahová az izraeli erők ezen a héten hatoltak be.

Megvizsgáljuk a teljes orvosi evakuálás lehetőségét, ám sok a biztonsági aggály és a logisztikai akadály. A lehetőségeink eléggé korlátozottak, de azt reméljük, hogy a következő 24 órában vagy később jobb hírekkel szolgálhatunk

– fogalmazott az igazgató.

Elmondta, hogy 

a kimenekítés során elsőbbséget élveznének a súlyos betegek, valamint az a 36 újszülött, akik az áramtermeléshez szükséges üzemanyag hiánya miatt nem jutottak inkubátorhoz.

A kórház kiürítési terve szerint – amelynek végrehajtását a kórházzal való kommunikáció akadozása is megnehezíti – a betegek nagy részét a Gázai övezet déli részén lévő kórházakba vinnék, ám az ottani kórházak is túlterheltek. A másik lehetőség, hogy a betegeket az es-Sifából egyenesen Egyiptomba, feltehetően a Gázai övezetből kimentett betegeket eddig is befogadó el-Arís kórházába szállítják – közölte Brennan.

A gázai konfliktus kezdete óta szerdáig Egyiptomon kívül nem szállítottak más országokba gázai betegeket. Akkor 27, al-Arísban kezelt rákos beteget vittek Törökországba. Az izraeli csapatok kedd éjjel hatoltak be az es-Sifá kórházba, a szerdai nap folyamán pedig konkrét helyszíneket vizsgáltak át az épületkomplexumban, amely alatt Izrael szerint a Hamász főhadiszállása van.

Izraeli biztonsági tisztviselők nem tartják kizártnak, hogy a Hamász az utóbbi napokban befalazta ott alagútrendszere bejáratait, valamint hogy pokolgépeket telepített az épületegyüttesben.

A hadsereg (IDF) közlése szerint katonái fegyvereket, katonai felszereléseket és műszaki berendezéseket találtak a kórházban, amelyek szerinte bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a kórházakat a nemzetközi joggal ellentétesen katonai, terrorista célokra használják.

A Hamász bizonyítékok meghamisításával vádolta meg Izraelt, a palesztin terrorszervezet szerint Izrael így próbálja igazolni a gázai egészségügyi létesítmények elpusztítását, ami népirtással ér fel.

UNRWA: szándékosan „megfojtják” a szervezet tevékenységét a Gázai övezetben

A Gázai övezetben mesterségesen kialakított üzemanyaghiány ellehetetleníti az ENSZ palesztinokat segítő szervezetének (UNRWA) humanitárius tevékenységét az övezetben – figyelmeztetett csütörtökön Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa.

Úgy gondolom, hogy szándékosan elfojtják és megbénítják a szervezet humanitárius tevékenységet a Gázai övezetben

– mondta Lazzarini Genfben újságírók előtt, felháborítónak nevezve, hogy könyörögniük kell az üzemanyagért.

LAZZARINI, Philippe
Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) főigazgatója
Fotó: Ludovic Marin / Forrás: MTI/EPA/AFP / POOL

A főbiztos rámutatott: 

veszélybe került a 800 ezer kitelepített gázai támogatását végző szervezet tevékenysége.

A svájci diplomata elmondása szerint a szervezet hetekig könyörgött az üzemanyag bejuttatásáért, amelyre a Hamász palesztin terrorszervezet és az Izrael közötti háború októberi kezdete óta először szerdán kerülhetett sor.

Szavai szerint az ENSZ Gázába szállított, 24 ezer literes üzemanyag-szállítmánya meg sem közelíti a gázai lakosság „túléléséhez” szükséges mennyiséget. 

Az üzemanyaghiány miatt a szervezet nem tudott teherautókat küldeni a Gázai övezet déli területein túlra

 – tette hozzá.

A Paltel és a Jawwal telekommunikációs vállalat csütörtökön bejelentette, hogy az áramszünet miatt átmenetileg leálltak a Gázai övezetben a távközlési szolgáltatások.

Lazzarini megdöbbentőnek nevezte a pusztítást a Gázai övezetben. Meglátása szerint az áramszünet „kiválthathatja vagy felgyorsíthatja a Gázai övezetben a még meglévő társadalmi rend összeomlását”.

A norvég parlament felszólította a kormányt a független palesztin állam elismerésére

Határozatot fogadott el csütörtökön a norvég parlament, amelyben felszólítja a kormányt: készüljön fel a független palesztin állam elismerésére, amennyiben ez a döntés kedvező hatással lesz a közel-keleti békefolyamatra.

A javaslatban megfogalmazott feltétel értelmében az elismerésre irányuló határozatot nem azonnal kell végrehajtani.

A kisebbségben kormányzó Munkáspárt és a Centrumpárt által benyújtott javaslatot nagy többséggel szavazta meg a parlament a legnagyobb ellenzéki formáció, a Konzervatív Párt és más pártok támogatásának köszönhetően.

A storting arra kéri a kormányt, hogy ismerje el független államként Palesztinát, ha ez kedvező hatással lesz a békefolyamatra, anélkül, hogy végső békeszerződés megkötését szabná meg feltételül

– olvasható a határozatban.

  A határozattervezetet több kisebb párt javaslatát kívánta ellensúlyozni, amelyek a palesztin állam azonnali elismerését követelték.

Észak-Európában Izland és Svédország már elismerte a palesztin államot, akárcsak a kontinens több más állama, közöttük Lengyelország, Csehország és Románia is.

ENSZ-szervezetek elutasítják a biztonsági zónákra vonatkozó izraeli elképzeléseket Gázában

Az érintett szervezetek – a többi között az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM), valamint az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) – vezetői csütörtökön Genfben közölték, hogy ez csakis minden fél hozzájárulásával volna lehetséges.

Egyetlen biztonsági zóna sem biztonságos valójában, ha mindössze egyoldalúan jelentették be, és csak a hadsereg jelenlétével kényszerítik ki

– áll a közös állásfoglalásban.

Egyben világossá tették, hogy az ENSZ szervezeteinek egyike sem vett részt ilyen zónák kialakításában, vagy tett ilyenekben előkészületeket otthonaikból elűzött emberek fogadására.

Hangsúlyozták, hogy a konfliktus szereplőinek egyébként is kötelessége a civil lakosság megóvása a harccselekmények során, függetlenül attól, hogy éppen hol tartózkodnak a polgári személyek. Mindemellett gondoskodniuk kell a civil lakosság ellátásáról, valamint arról is, hogy a humanitárius dolgozók elérhessék őket.

Izrael a túszok újabb nyomaira bukkant az es-Sifá kórházban

Az izraeli katonák az október 7-i terrortámadásban a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok már Gázában készült fényképeire bukkantak számítógépeken az es-Sifá kórházban - jelentette a katonai szóvivő csütörtökön.

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője, Jonatán Konrikusz a BBC brit közszolgálati televíziónak elmondta, hogy a kórházban tartott rajtaütésen rengeteg számítógépet és egyéb berendezést találtak, amelyek rávilágíthatnak a helyzetre, remélhetőleg a túszokkal kapcsolatban is. 

Ezeken a túszokról elrablásuk után készült fotókra és videókra leltek, de a BBC hangsúlyozta, hogy a katonák nem mutatták meg a felvételeket.

A Hamász itt volt az elmúlt napokban

 - mondta Konrikusz. "Végső soron ez csak a jéghegy csúcsa, a Hamász nincs itt, mert látták, hogy jövünk. Biztosan ez késztette őket távozásra. Értékelésünk szerint van még mit felfedni" - tette hozzá.

Az izraeli egységek csütörtökön épületről-épületre haladtak a komplexumban, és emeletről-emeletre kutattak.

Néhány épület átvizsgálása után a Hamászhoz tartozó fegyvereket, hírszerzési anyagokat, köztük az október 7-i támadással kapcsolatos információkat, katonai technológiákat és katonai felszereléseket, parancsnoki állásokat, kommunikációs eszközöket találtak.

Aaz izraeli hadsereg katonái a gázai az es-Sifá kórházban
Forrás: Izraeli hadsereg / AFP

"Az izraeli hadsereg továbbra is a kórház területén tevékenykedik, és holttesteket vittek el" - közölte a kórház igazgatója, Mohamed Abu Szalmija az Al-Dzsazíra pánarab hírcsatornával csütörtökön.     

A Maárív című izraeli újság hírportálja palesztin jelentésekre hivatkozva azt közölte, hogy csütörtökön a Gázai övezetben ismét leállt az internetszolgáltatás.

A katonai szóvivők tájékoztatása szerint 

Bét Hanúnban egy Hamász-terrorista házában, kislánya ágyában rakétákat találtak, egy babakocsiban egy légelhárító rakétát, s a gyerekszobában több tucat kilogramm robbanóanyagot. Miután megtalálták, megsemmisítették a lőszereket.

A hadsereg csütörtökön újabb katona elestéről számolt be, a huszonkét éves modiini Slomó Ben Nun százados haláláról adtak hírt. Október hetedike óta összesen 371 izraeli katona vesztette életét a harcokban.

Az ország közepén található Modiin városba érkezett csütörtök délután a Gázai túszok családtagjainak Tel-Avivból Jeruzsálembe tartó menete. A város lakóinak tömege fogadta őket izraeli zászlókkal, majd a "nincs győzelem az utolsó túsz hazaérkezéséig" szlogent kiabálva elkísérték őket az övezetbe hurcolt, és ott megölt 19 éves katonanő, Noa Marciano otthonához. A túszok családtagjai ezután folytatták útjukat Jeruzsálem felé, ahol a miniszterelnöki hivatal elé fognak érkezni szombat este.

Israeli Protest Nov 14
A gázai túszok családtagjainak Tel-Avivból Jeruzsálembe tartó menete 2023. november 14-én Tel-Avivban  
Fotó: Liebe Blekh / Forrás: Middle East Images / AFP

Csütörtök délután kiújult a rakétaháború Izrael északi, libanoni határánál. 

Számos lövedéket észlelt a légvédelem, amelyek Libanonból átjutottak Izrael területére, majd lakatlan területeken csapódtak be. Emellett páncéltörő rakétát indítottak az izraeli hadsereg egyik állása ellen Dovev térségében. Válaszul az izraeli tüzérség libanoni célpontokat lőtt.

Izraeli elnök: a Gázai övezetben nem alakulhat ki hatalmi vákuum

A Gázai övezetben nem alakulhat ki hatalmi vákuum, ezért egy "nagyon erős haderőnek" kell ottmaradnia, hogy megakadályozza a Hamász iszlamista terrorszervezet talpra állását - mondta Jichák Hercog izraeli államelnök a Financial Times című brit üzleti napilapnak csütörtökön.

A brit lap csütörtöki számában megjelent cikkben Hercog nyitva hagyta azt a kérdést, hogy ennek a haderőnek hogyan kellene felállnia, bár elmondása szerint az Egyesült Államok és a régió országai nagy szerepet játszanának ebben a kérdésben.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta, hogy országa a háború után is fenntartja majd a Gázai övezet feletti ellenőrzést.

A Gázai övezetben zajló, sok áldozattal járó izraeli katonai műveletre reagálva Hercog elmondta, hogy 

aggodalommal tölti el a palesztinok halála, de Izraelnek mindenekelőtt saját népét kell megvédenie.

Az izraeli elnök továbbá azt is elmondta, hogy Izrael fő célja jelenleg a Hamász és más terroristák által fogva tartott mintegy 240 túsz kiszabadítása.

A nemzetközi közösség megérti, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez - mondta Hercog.

A túszejtéssel kapcsolatban Hercog azt is elmondta, hogy 

Izrael nem kapott semmilyen információt a túszokról, így meg kell küzdenie a visszaszerzésükért.

Josep Borrell az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön a gázai túszok azonnali szabadon bocsátására szólított fel, ugyanakkor arra kérte Izraelt, hogy "ne eméssze el a düh" a Hamász fegyvereseivel vívott harcban. "Egyik szörnyűség nem szentesíti a másikat" - tette hozzá Borrell.

Dél-Afrika az "izraeli bűncselekmények" kivizsgálását kéri a Nemzetközi Büntetőbíróságtól

A Dél-afrikai Köztársaság Izrael feltételezett háborús bűncselekményeinek kivizsgálására szólította fel a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC) a Gázai övezetben - közölte Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök szerdán.

A kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) csütörtökön támogatásáról biztosította a szélsőbaloldali Gazdasági Szabadságharcosok (EFF) pártja által előterjesztett javaslatot, amely Izrael pretoriai nagykövetségének bezárását és a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok megszüntetését indítványozta a tűzszüneti megállapodás létrejöttéig.

Cyril Ramaphosa a nemzetközi vizsgálattal kapcsolatban szerdán leszögezte, Izrael "háborús bűntetteket" és "népirtást" követ el a Gázai övezetben, ezért más országokkal egyetemben az izraeli kormány elleni vizsgálatra szólították fel az ICC-t - hangsúlyozta szerdai katari látogatása alatt.

Elmondása szerint

nem értenek egyet a Hamász Izrael elleni támadásaival, azonban ehhez hasonló módon a jelenlegi eseményeket is elítélik.

Elítélte az emberi jogi főbiztos, hogy fegyverként használják a civilek elleni támadásokat

Határozottan elítélte csütörtökön Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, hogy az Izrael és a palesztin Hamász közötti háborúban mindkét fél fegyverként használja a civilek elleni támadásokat.

Nyilvánvaló, hogy mindkét oldalon egyesek a civil halálos áldozatokat vagy elfogadható járulékos veszteségként vagy szándékosan bevetett és szükséges háborús fegyverként fogják fel

 – állította Volker Türk Genfben az emberi jogi tanács tagállamainak képviselői előtt. A főbiztos a Közel-Keleten tett látogatása után osztotta meg tapasztalatait.

Türk szerint a Gázai övezeti háború „humanitárius és emberi jogi katasztrófát” idézett elő, romba dőlt az emberi értékek legalapvetőbb tiszteletben tartása.

A főbiztos elkerülhetetlennek látta, hogy éhezés és járvány üsse fel a fejét a sűrűn lakott Gázai övezetben, amelyet Izrael hetek óta ostrom alatt tart. Szavai szerint katasztrófához fog vezetni, ha kimerülnek az üzemanyag-tartalékok: összeomlik a csatornarendszer és az egészségügy, és a mégoly kevés humanitárius segítséget sem tudják majd célba juttatni.

Az izraeli hadsereg Gázai övezet elleni légicsapásait olyan intenzitásúnak írta le, amilyen „ritkán fordult elő ebben az évszázadban”. Aggodalmát fejezte ki továbbá a Ciszjordániában élő palesztinok elleni fokozódó erőszak és diszkrimináció miatt. 

Úgy vélem, ez robbanásveszélyes helyzetet idéz elő, és már jóval túlvagyunk az első figyelmeztetések szintjén

– fogalmazott Türk.

Palesztin orvosok temetésre készítik elő a holttesteket a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Yunis kórházában 2023. november 16-án
Fotó: Mahmud Hams / Forrás: AFP

Izrael ENSZ-nagykövete visszautasította a főbiztos bírálatát az izraeli hadsereg Gázai övezeti hadműveleteire vonatkozóan. Szavai szerint lehetetlen, hogy ne legyen szabad olyan terroristákat támadni, akik iskolákban, kórházakban vagy lakóépületekben rejtőzködnek. A humanitárius jogban nincs olyan rendelkezés, hogy a civil lakosság közé vegyülő terroristákat nem szabad támadni, ellenben az olyan műveletek, amelyekkel további támadásokat lehet megelőzni, nagyon is megengedettek – érvelt az izraeli nagykövet.

A palesztin területeket képviselő nagykövet az emberi jogi tanács ülésén azt vetette Izrael szemére, hogy nemcsak a Hamász ellen, hanem palesztin civilek ellen is háborút folytat. 

Rendben van, harcoljanak a Hamásszal, de ne gyilkoljanak nőket és gyerekeket

 - fogalmazott a palesztin képviselő.

Palesztinpárti tüntetők zavarták ki a kanadai miniszterelnököt egy étteremből

Meglehetősen kellemetlen helyzetbe került Justin Trudeau. Egy, az X közösségi oldalon megosztott videófelvétel szerint a kanadai miniszterelnököt vacsora közben zavarták meg palesztinpárti tüntetők Vancouverben.

A Mandiner által kiszúrt felvételen az agresszív demonstrálók azzal vádolják Trudeaut, hogy vér tapad a kezéhez, amiért „részt vesz a gázai lakosság elleni izraeli népirtásban”. A kanadai kormányfő úgy döntött, nem hallgatja sokáig a kiabáló tüntetőket, elhagyta az éttermet.

Összecsaptak a rendőrök és a gázai tűzszünetért tüntetők a Demokrata Párt washingtoni székházánál

Összecsapott az amerikai rendőrség szerdán a Demokrata Párt országos székháza előtt gyülekező tüntetők egy csoportjával, akik azonnali tűzszünetet követeltek a Gázai övezetben zajló konfliktus lezárásáért.

A Capitolium közelében tartott tüntetést három érdekvédelmi csoport szervezte. Az esemény idején a pártszékházban, a Nemzeti Demokrata Bizottság (NDC) épületében tartózkodó törvényhozók később arról számoltak be, hogy a rendőrség mindenkit evakuált a területről.

A tüntetők egymásba karolva álltak föl az irodaház bejáratánál, miközben néhányuk azt skandálta: „Kinek az oldalán álltok?”. A hatóságok megpróbálták eltávolítani a tüntetőket a helyszínről, a beszámolók szerint egy embert le is löktek a bejárathoz vezető lépcsőn. A rendőrség paprikaspray-t és irritációt okozó kémiai vegyületet tartalmazó lövedékeket is bevetett.

A Capitolium rendőrei szerint a nagyjából 150 ember jogszerűtlenül és erőszakosan tüntetett, de a szervezők elutasítják azt az állítást, hogy bárki is erőszakos lett volna.

Hat rendőrt a paprikaspray és a verekedés okozta kisebb sérülések miatt kellett ellátni, valamint egy embert letartóztattak egy rendőr bántalmazása miatt – jelentette a rendőrség az X-en.

Miután a Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) épületét körbevették a tüntetők, ezzel lehetetlenné téve a be- és kijutást, mindenkit evakuálni kellett az épületből – számolt be az eseményről Sean Casten kongresszusi képviselő.

A fegyveres rendőrök, akik nem ismerték a tüntetők szándékát, kimenekítettek minket. Csak annyi információjuk volt, hogy a Kongresszus tagjai bennrekedtek, és a tiltakozók biztosan nem engednék át a rendőröket

 – tette hozzá Casten.

Bred Sherman kongresszusi képviselő elmondta, hogy őt és kollégáit a rendőrök az alagsorba kísérték, az X-en közreadott írásában pedig azzal vádolta a tüntetőket, hogy be akartak törni az épületbe. A résztvevők elutasították a vádakat.

A tüntetést három csoport szervezte, az IfNotNow, amely azt követeli az amerikai zsidó szervezetektől, hogy vonják meg támogatásukat Izrael palesztinokkal kapcsolatos politikájától, az Amerika Demokratikus Szocialistái és a palesztin függetlenséget támogató Jewish Voice for Peace.

Utóbbi azt írta közösségimédia-felületén, hogy a tüntetők csak gyertyákat akartak gyújtani, hogy megemlékezzenek az Izrael bombatámadásaiban meghalt palesztinokra.

Iráni ideológiát terjesztő iszlamista szervezttel kapcsolatban nyomoznak Németországban

Házkutatásokat tartott a német rendőrség csütörtökön az ország hét tartományában egy olyan iszlamista szervezettel kapcsolatos nyomozás keretében, amely a gyanú szerint az iráni ideológiát terjeszti és a libanoni síita Hezbollah mozgalmat támogatja – jelentette be a német belügyminisztérium.

A hatóságok 54 létesítményt kutattak át. A nagyszabású akció célpontja a Hamburgi Iszlamista Központ volt, amelynek tevékenységét a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal már hosszú ideje figyeli.

Most, amikor számos zsidó ember különösen fenyegetve érzi magát, még inkább érvényes, hogy semmiféle iszlamista propagandát vagy antiszemita, Izrael-ellenes gyűlölködést nem tűrünk meg (Németországban) 

– jelentette ki Nancy Faeser belügyminiszter.

Illusztráció/ Kászim Ibrahim Abu-Taamot, a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet izraeli támadásban elesett harcosát temetik a libanoni főváros, Bejrút déli elővárosában, Dahijében 2023. november 6-án
Fotó: Vael Hamzeh / Forrás: MTI/EPA

A minisztérium tájékoztatása szerint a Hamburgi Iszlamista Központot az iráni rezsim „meghosszabbított karjaként” és a libanoni Hezbollah támogatójaként tartják számon. A hatóságok úgy látják, az Ali imám-mecsetet működtető központ tevékenységének célja, hogy „terjessze az iráni legfelsőbb vezetés forradalmi koncepcióját, amely a gyanú szerint a németországi alkotmányos rend és a népek közti kölcsönös megértés eszméjének megzavarására irányul”.

A központ elleni nyomozás keretében Hamburg, Alsó-Szászország, Hessen, Baden-Württemberg, Bajorország, Berlin és Észak-Rajna-Vesztfália tartományokban tartottak házkutatásokat. A tárca közölte azt is, hogy az alkotmányvédelmi hivatal nemcsak a Kék Mecset néven is ismert hamburgi szervezet tevékenységét vizsgálja, hanem abból indul ki, hogy a központ „bizonyos más mecseteket és szervezeteket is erőteljes befolyás, esetenként akár teljes ellenőrzés alatt tart”. A nyomozás célpontját alkotó körökben jellemzőek az antiszemita és Izrael-ellenes nézetek – hívta fel a figyelmet a német belügyminisztérium.

Izrael lebombázta a Hamász vezetőjének egyik házát a Gázai övezetben

Izraeli vadászgépek légicsapást mértek a Hamász iszlamista terrorszervezet Katarban élő politikai vezetőjének, Iszmail Haníjének egyik házára a Gázai övezetben, és az romba dőlt – közölte csütörtökön egy katonai szóvivő.

Haníje háza a Gázai övezet északi részén lévő Sati menekülttáborban üresen állt már, a Hamász előtte terroristabázisként és magas rangú vezetőinek találkozóhelyeként használta.

A menekülttábort átfésülő izraeli biztonsági erők megtaláltak és megsemmisítettek egy fegyverkészletet, amely a Hamász „haditengerészeti” egységéé volt. A hadsereg egyik egysége tűzpárbajba is keveredett a Hamász fegyvereseivel, és rejtekhelyükön kézifegyvereket, páncéltörő rakétákat és robbanómellényeket talált.

Palesztin jelentések szerint az izraeli hadsereg ismét behatolt a gázai Sifa Kórház területére. A kórház égési osztálya vezetőjének beszámolója szerint a katonák lövéseket adtak le, buldózerekkel eltolták a kórház kapuja elől a civil járműveket, majd katonai járművekkel behatoltak az udvarra. Ezután arra utaló jeleket kerestek, hogy a Hamász hol tarthatja túszul fogva az Izraelből október 7-én elhurcolt embereket.

Izraeli biztonsági tisztviselők szerint miután egy katonai szóvivő nyilvánosan közölte: tudják, hogy a Hamász főhadiszállása a Sifa Kórházban, illetve az alatt található, a palesztin szervezet elszállította onnan a berendezéseit, a fegyvereit és az embereit. Az illető biztonságiak nem tartják kizártnak, hogy a Hamász az utóbbi napokban befalazta ott alagútrendszere bejáratait, valamint hogy pokolgépeket telepített az épületegyüttesben.

Az izraeli hadsereg közölte csütörtökön, hogy

 harcban elesett két újabb katonája, mindketten 22 évesek voltak. Aszaf Maszter Bahan kibucból, Kfir Jichák Franco pedig Jeruzsálemből vonult be szolgálatra.

A hadsereg az utóbbi egy napban is támadta a libanoni Hezbollah milícia had-, rakétaindító- és megfigyelőállásait a közös határon át – közölték.

Az izraeli biztonsági erők egy éjszakai razzián letartóztattak terroristatevékenységgel gyanúsított több mint húsz palesztint a ciszjordániai Hebron hegy déli részén. A háború kezdete óta már több mint ezerhétszáz körözött palesztint vettek őrizetbe Ciszjordániában.

Palesztin fegyveresek csütörtök reggel egy ellenőrzőpontnál tüzet nyitottak katonákra és rendőrökre Jeruzsálem és Ciszjordánia határán. Az izraeli biztonságiak visszalőttek, és a kialakult tűzpárbajban lelőtték a támadókat. Az izraeliek közül négyen megsebesültek, egyikük életveszélyesen – közölte a rendőrség.

Izraeli külügyi tárca: nincs tűzszünet, amíg nem engedik el a túszokat

Nincs helye hosszú tűzszünetnek, amíg nem engedik el az izraeli túszokat – szögezte le az izraeli külügyminisztérium közleményében, amelyben az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatára válaszoltak szerda éjjel.

Izrael elutasítja az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai rendkívüli ülésén elfogadott, tűzszünetre felszólító határozatát mindaddig, amíg nem teljesítik a határozat másik követelését, a Gázai övezetbe hurcolt mintegy 240 izraeli túsz szabadon bocsátását.

A külügyminisztérium válaszában felszólította a Biztonsági Tanácsot, hogy ragaszkodjon az összes túsz gyors szabadon bocsátásához a határozatban foglaltak szerint.

„Izrael felszólítja a Biztonsági Tanácsot és a nemzetközi közösséget, hogy álljanak ki határozottan az összes izraeli elrabolt gyors szabadon bocsátása mellett, amint azt a határozat kimondja” – hangsúlyozta az izraeli közlemény.

Izrael azt várja a Biztonsági Tanácstól, hogy egyértelműen ítélje el a Hamászt, és foglalkozzon azzal, hogy Gázában más biztonsági helyzetet kell teremteni. Nincs helye hosszan tartó humanitárius fegyverszünetnek, amíg 239 túsz a Hamász terroristáinak kezében van

 – közölte az ENSZ Biztonsági Tanácsának a Gázai övezetben hosszú fegyverszünetet és az összes elrabolt izraeli visszaküldését követelő határozatáról Izrael Külügyminisztériuma.

Israel Palestinian Conflict Hostages Nov 13
A túszok fala  Tel-Avivban
Fotó: Faiz Abu Rmeleh / Forrás: Middle East Images / AFP

„A Biztonsági Tanács döntése elszakad a valóságtól, és nem lesz értelme a gyakorlatban. Izrael egyébként is a nemzetközi jog szerint jár el, miközben a Hamász terroristái el sem fogják olvasni, és nem is tartják be a határozatot” – jelentette ki Gilád Erdán, Izrael ENSZ-nagykövete.

Sajnálatos, hogy a tanács továbbra is figyelmen kívül hagyja, nem ítéli el, sőt még csak meg sem említi a Hamász október 7-én elkövetett tömegmészárlását, amely a gázai háborúhoz vezetett. Ez szégyen. A Hamász stratégiája a humanitárius helyzet szándékos rombolása a Gázai övezetben, a palesztin áldozatok számának növelése, hogy aktivizálja az ENSZ-t és a Biztonsági Tanácsot Izrael megállítása érdekében. Ez nem fog megtörténni

– tette hozzá Izrael ENSZ-képviselője.

Megsemmisült az utolsó gázai malom

Egy ENSZ-jelentés szerint az utolsó gázai lisztmalmot is találat érte és megsemmisült. Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordinációs Hivatala (OCHA) közölte, hogy a Deir Al Balahban található As Salam malmot dél körül találták el.

„Ez volt az utolsó működő malom Gázában, és megsemmisítése azt jelenti, hogy a helyben előállított liszt belátható időn belül nem lesz elérhető Gázában” – áll az ügynökség legújabb jelentésében.

Biden: a kétállami megoldás az egyetlen válasz

Joe Biden amerikai elnök kaliforniai sajtótájékoztatóján beszélt a gázai helyzetről. A Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatott találkozóját követő sajtótájékoztatón arról kérdezték, mikor lesz vége a konfliktusnak. Azt mondta, nem tudja megjósolni, hogy mikor ér véget, de úgy véli, hogy akkor, „amikor a Hamász már elveszti a kapacitását” olyan támadások végrehajtására, mint például az október 7-i.

Palesztin asszony ül egy izraeli légcsapásban megsemmisült épület romjai között a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2023. november 14-én 
Fotó: Hatem Ali / Forrás: MTI/AP

Biden úgy fogalmazott, világossá tette Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök számára, hogy a kétállami megoldás az egyetlen válasz az izraeli-palesztin konfliktus hosszú távú megoldására. 

Az amerikai elnök szerint hiba lenne Gáza izraeli megszállása.

Ez történt szerdán:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában