Voks 24

2024.04.08. 07:31

Az NVI április 19-ig mindenkinek postázza a választási értesítőjét

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) április 19-ig postázza a 7,8 millió választópolgárnak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásáról szóló értesítőt.

MW

A Magyar Posta kézbesítője az idei európai parlamenti, helyi önkormányzati, valamint a nemzetiségi önkormányzati választásokra érvényes szavazóköri névjegyzékbe vételről szóló értesítőt dob postaládába egy budapesti társasházban 2024. április 5-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A Nemzeti Választási Iroda névre szóló küldeményében arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy a június 9-ei választáson mely választási névjegyzékében szerepelnek és melyik településen, szavazókörben élhetnek választójogukkal. Az önkormányzati, a nemzetiségi és az EP-választáson ugyanis kismértékben eltérő a szavazásra jogosultak köre.   

Az EP-választáson szavazhat a 7,68 millió magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár, valamint regisztráció után azok a magyar állampolgárok, akiknek sem Magyarországon, sem más uniós tagállamban nincs lakcímük, továbbá szavazhatnak az Európai Unió más tagországainak magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárai is, amennyiben ezt kérik.   

Voksolhat az önkormányzati választáson a 7,68 millió magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár, továbbá a mintegy 35 ezer menekültként elismert vagy huzamos tartózkodási jogosultságú és az EU más tagállamainak magyarországi lakóhellyel rendelkező körülbelül 137 ezer választópolgára. A Magyarországon lakóhellyel rendelkező európai uniós állampolgároknak kérniük kell felvételüket a névjegyzékbe az EP-választásra, az önkormányzati választás névjegyzékébe azonban automatikusan felkerülnek.   

A nemzetiségi választók csak akkor vehetnek részt a nemzetiségük önkormányzati képviselőinek választásán, ha május 31-én 16 óráig felvetették magukat nemzetiségük névjegyzékébe.   

A magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgároknak szóló értesítő azt tartalmazza, hogy szerepelnek az önkormányzati és az EP-választás névjegyzékében is, illetve fel van tüntetve az is, ha már regisztráltak nemzetiségük névjegyzékébe.   

A menekültként elismert vagy huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkezők arról kapnak tájékoztatást, hogy az önkormányzati választás névjegyzékében szerepelnek, a magyarországi vagy más uniós tagállamban lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárokat pedig csak az EP-választás névjegyzékében tüntetik fel.   

Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak a nevét, születési nevét, születési idejét és a lakcímét tartalmazza. Arról is tájékoztatja a választópolgárt, hogy a szavazásra a lakcímkártyáját kell elvinnie, továbbá igazolnia kell a személyazonosságát érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel (jogosítvánnyal).   

Feltüntetik az értesítőn azt is, hogyan és meddig lehet igényelni akadálymentes szavazókört, mozgóurnát, hogyan és meddig lehet jelentkezni a külképviseleti névjegyzékbe (csak az EP-választásra), és átjelentkezni egy másik településre (az önkormányzati választáson csak olyan bejelentett tartózkodási helyre lehet átjelentkezni, amelyet a választás kiírását megelőzően, február 11-e előtt létesítettek).   

A kérelmeket személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján, illetve elektronikus azonosítás után elektronikusan lehet benyújtani, a kérelmek benyújtását és a helyi választási irodák címét az értesítőn QR-kódokkal segíti az NVI.   

Az értesítők nyomtatása az április 3-ai névjegyzéki állapotnak megfelelően kezdődött, azok kiküldésével az iroda a Magyar Postát bízta meg.   

A 7,8 millió választónak legkésőbb április 19-ig postázzák az értesítőt a lakcímükre, ha valaki nem kapja meg, ezt a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki. Azoknak, akik még nem nagykorúak, de a június 9-i választásig betöltik a 18. életévüket, ugyancsak most kell megkapniuk az értesítőt.

Az értesítő bemutatása nem feltétele a szavazásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában