Otthon

2012.09.25. 05:30

Virág és termés egy ágon

Sóly – Ritka jelenségre hívta fel a figyelmünket Árkovics József borász, aki a Sólyi Kertbarát Kör alapítója, lelke, és az utóbbi években növényei között tölti el a legtöbb idejét.

Varga Ibolya

A múlt hét közepén osztotta meg velünk a hírt Árkovics József, hogy a Sóly határában lévő körtefái közül kettő kivirágzott. A kertbarát kör megszervezője és lelke már gyerekkora óta örömét leli a kertápolásban, a mezőgazdasági munkában, az állatgondozásban. Hamarosan betölti a nyolcvanadik évét, ezért is gondol sokat az őseire, különösen édesapjára, aki megtanította a mezőgazdasági munkákra, és idős korában, csakúgy, mint most ő, a sólyi szőlőbirtokán érezte a legjobban magát. Itt fogadja szívesen a barátait és kertjeinek gyümölcsével ajándékozza meg a környezetét.



Többféle gyümölcsfát gondoz, a körtét nagyon szereti, Várpalotán huszonöt, Sólyban negyvennyolc termő körtefája van. Ezek mind ismert fajták, az érési idejük változatos, van olyan, amelyik már az aratás idején szedhető, és persze télálló fajtákat is telepített, gondoz. Az érett körtéket az utolsó darabig a családtagjainak, ismerőseinek ajándékozza. Öt unokája különösen szereti a friss gyümölcsöket. Barátai, kedves ismerősei is kapnak belőle. Árkovics József figyeli a kertjében élő növényeket, de olyant, ami egyik képünkön látható, hogy az ágon egyszerre van termés és virág, még ő sem látott eddig soha. Az őszi virágzás sem sűrű jelenség. Jövőre megfigyeli, hogy hoznak- e termést ezek a fák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!