Otthon

2013.12.16. 17:55

Fenyőből lesz karácsonyfa

Prevics Borbála lakberendező, enteriőrtervező adott ötleteket a fa díszítéséhez és az ajándékcsomagoláshoz.

Varga Ibolya

Rengeteg fafajta közül válogathatunk: lucfenyő, ezüstfenyő, szerb lucfenyő, közönséges erdeifenyő, feketefenyő, duglászfenyő, jegenyefenyő és természetesen egyre divatosabbak, és nagy választékban kaphatók a műfenyők is. A díszítési trendek évről évre változnak, idén sokan választják az alpesi hangulatú díszítést. Meghatározó színei a barna, kék és a földszínek. A sokak által nagyon kedvelt barna-türkiz kettőst is megjeleníthetjük itt. Jellegzetes motívumai a fenyőfa, a medve, a szalag, a rénszarvas illetve a bagoly. A fenyőfa, a szalvéták és a gyertyák színe egyaránt ezüst, de ezt variálhatjuk az alapszínekkel.

A jégkristály díszítés meghatározó színei a kék és a fehér, de használhatjuk hozzá a klasszikus ezüstöt is. A szalagok és a szalvéták jégkristálymintásak. Nagy szerepet kap a műhó is a karácsonyfa körül, illetve az ablakpárkányokon, a gyertyák pedig hófehérek. Alufóliából és papírból hópihéket és csillagokat magunk is készíthetünk hozzá minden mennyiségben.

A narancsos varázs meghatározó színe a narancs, az arany és a réz. Üveg dísztárgyak, aranyszínű csillagok és hagyományos karácsonyi minták jellemzik. A narancs és a piros összes árnyalatát használhatjuk. A meleg színek igazi klasszikus karácsonyi hangulatot hoznak el otthonunkba.

Alsóőrsön azt mutatták be egy verseny keretében, hogy saját készítésű is lehet a karácsonyfadísz (Fotó: Archív, Orosz Péter)

 

A télapó varázslatos birodalma elnevezésű irányzat meghatározó színei a zöld és a vörös. Az anyagok és a díszek természetesek, például tobozok és fenyőágak. Meghatározó motívumai a mikulás és a rénszarvas. Gyerekes házakba ideális, készíthetünk együtt rá termésből, papírból díszeket, de a karácsonyi hangulatú plüssfigurákat is bátran felhasználhatjuk.

A mesebeli erdőt a narancs, a sáfrány, a bronz és a rozsda színe jellemzi. Az erdei állatok, például a medve, a szarvas, a bagoly és a madarak szerepet kapnak benne. Az állatok képe megtalálható a szalvétán, a karácsonyfadíszeken a csomagolópapíron.

Ma már a csomagolásnál fontos a környezettudatosság. Nemcsak szép és előre megvásárolt csomagolópapírba tehetjük az ajándékainkat. A leginkább költségkímélő az újságpapír használata. Figyeljünk azonban arra, hogy az oldalon milyen képek és szalagcímek láthatók. Nem kell színes magazinba csomagolni, szerencsésebb a sima újságpapír. Mind az újságpapíron, mind pedig a barna csomagolópapíron jól mutat a rátét. Ez gyakorlatilag bármi lehet: tortacsipke, szalag, valódi csipke, fenyőág, toboz, egy színes papírcsík.

A madzagok, színes spárgák feldobják a csomagolást és az olyan apró kellék is, amelyek nagy valószínűséggel ott lapulnak a fiókban vagy a spájzban. Ilyen például a gomb, a kávészem, vagy a nagymama régi sütiformája. A textil alapú csomagolásnál fontos a jó anyagválasztás, Az egyszerűbb, nem túl színes anyagok szebben mutatnak csomagolóként. Ha elég nagy az anyagunk, x alakban megcsomózhatjuk a tetején, és erre már csak egy apró díszt, vagy szalagot kell tennünk, hogy teljes legyen az ajándékunk. Díszként szalag, fenyőág, vagy az anyagból vágott keskeny átkötő, egy-két bojt mutat jól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!