Otthon

2015.07.06. 11:57

Tavirózsák és gyógyító növények - Legszebb kertek Veszprém megyében (2. rész)

A legszebb kertek versenyére 29 nevezés érkezett, azok közül a legszebb tíz kertet a Csizmazia Szilveszter kertészmérnök vezette zsűri választotta ki. A döntőbe jutott kertekről készített írásaink alapján olvasóink szavazhatnak az első három helyezettre, akkortól, amikortól már mindegyik kertet bemutattuk.

Tóth B. Zsuzsa

Most Kovács Tibor halimbai pályázónk kertjéről olvashatnak. Kovács Tibor családjával a kilencvenes évek elején költözött mai otthonukba. Tibi feleségével, Arankával és két lányukkal él a szép házban és gondozzák annak gyönyörű udvarát, kertjét.

Gyep, gyümölcsös, vetemény, minden van az 1500 négyzetméteres telken. Díszfák, örökzöldek teszik kellemesebbé a látványt. A gyógynövénykertben például zsálya, menta, citromfű, stevia nő. Utóbbi a nemrégiben felkapott természetes és egészséges, édesítőszerként ugyancsakismert növény, azonban még nem terjedt el igazán hazánkban.

Tibiék a növényeket rendszeresen használják a főzésnél, télre megszárítják teának. A mentából és citromfűből egész nyáron készül a frissítő szörp, de Tibi galagonyát is szed melléjük télre, hiszen az a kedvence és azt mondja, a koszorúérre jó hatással van. Éveken át gondozta az egykori halimbai füves esperes háza körüli gyógynövény kertet. Ráragadt a tudomány és persze fogékony is az ilyesmire. Azt mondja, az orvosi zsálya szintén említést érdemel, azt az indiánok is tisztelik. Nem csinálnak semmit a sátorban, míg egyet el nem égetnek, Tibi pedig igencsak kedveli és hirdeti az indián kultúrát, akik ismerik, tudják róla . A kertet egyébként saját kútjukból öntözhetik, ez pedig nagy szerencse ilyen száraz időben, mint a mostani. Amellett a kétszáz négyzetméteres tetőről összegyűjtik az esővizet is, az a kerti tóba folyik. Az udvar díszét úgy hat-hét éve készítették, azóta koipontyok, viruló tavirózsák otthona.

Előfordult már, hogy 25 virágzott egyszerre, különféle színükkel elkápráztatva a gyönyörködőket. A növények a halakkal együtt áttelelnek a vízben. Az elszaporodó aranyhalakból pedig még a helyi óvoda kis tavacskájába is jut bőven. A család kutyái jól neveltek, így nem tesznek kárt a kertben. A füvet a házigazda nyírja, hagyományos és damilos fűnyíróval, esetenként egyik lányuk segítségével. Így nyár dereka körül azonban szinte már nem is vágják, mert akkor kevésbé szárad ki.

Vallják, hogy sok odafigyelés kell a kerthez. A szinten tartás könnyebb, mint a telepítés volt. Mindebben gyönyörködni azonban nem sok ideje marad a Kovács családnak. Pedig akár éjszaka is megtehetik, hiszen a kivilágítás ugyancsak elkészült, ahogy a kerti sütögetéshez a tárcsa, a szalonnasütő szintén.

 

Poszeidon is beköltözött a kertjükbe

Mindent maguk tanultak, nem segített nekik profi kertész, csak a szakkönyvek. Igaz, a házaspár kertes házban nőtt fel, sok mindent megtanultak szüleiktől, volt jó példa. Amikor megvették a telket, arra szőlőt ültettek, négyszáz liter boruk volt évente. De a borászkodásból elegük lett tíz év után. Különben is a köveket, sziklákat szeretik, a család inkább egy szép kertre vágyott. Megvalósították az álmukat. Lett szép kert sziklakerttel, többel is. Poszeidon, a tengerek istene szájából folyik a víz a tóba, ahol vízforgató működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!