otthoni praktikák

2018.11.07. 07:00

Házilag is készíthetünk vegetát

Nagyné Horváth Katalin gyulakeszi kistermelő szerint a drága vegetát magunk is elkészíthetjük otthon, egyszerűen.

Tóth B. Zsuzsa

A vegetába bátran tehetünk a fűszernövényekből – mondja Nagyné Horváth Katalin

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A kertben termő zöldséget használjuk a szárítandó keverékhez, lehetőleg minél többfélét. Legyen közte legalább sárgarépa, fehérrépa, zeller, vöröshagyma, fokhagyma. De nagyon jó, ha teszünk bele lestyánt, pasztinákot, petrezselyemzöldet, paprikát, paradicsomot.

A vegetába bátran tehetünk a fűszernövényekből – mondja Nagyné Horváth Katalin Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Minden gyökérfélét a lehető legvékonyabbra karikázzunk fel tisztítás után, majd aszaljuk, szárítsuk csörgősre. Kávédarálón daráljuk le viszonylag durvára. Ha átszitáljuk, a durva része mehet a levesekbe, a finom, porosabb remek ízesítője lehet például pörkölteknek. Ebbe viszont ne tegyünk sót. Ha nem aszaljuk, akkor daráljuk le zölden a zöldségféléket, majd sóval együtt tegyük befőttes üvegbe, a tetejére öntsünk olajat.

Főzésnél a só tartalmat mindenképpen vegyük majd figyelembe. Ne sajnáljuk belőle a zöldeket, a finom fűszernövényeket, de a színét a sárgarépa adja meg. Amennyiben van rá lehetőségünk, tegyünk bele sáfrányos szeklicét is éppen ezért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!