Otthon

2013.09.16. 17:10

A grillezés az egyik legősibb és legnépszerűbb módszer

A Németh László Művelődési Ház először hirdette meg a grillbajnokságot a szüreti rendezvények nyitányaként.

Varga Ibolya

A grillbajnokságra hat csapat jelentkezett, de mindenki több ételt is elkészített, így tizennégy remekművet kóstolt meg a gasztronómiai szakemberekből álló zsűri. Ennek tagjai voltak, Németh Krisztina, Domonkos Miklós, Halász János, Mayer Gyula és Perger József. Az első és a harmadik helyezést a Civilek Tihanyért csapat szerezte meg göngyölt bélszínnel, illetve mangalicatarjával. Második helyezett a Brumi csapat lett borjúkarajjal, a különdíjat a Csigavér team szerezte meg a mustáros tarjával. Így a zsűri nyolc arany-, három ezüst- és három bronzérmes minősítést adott ki. Az eredményhirdetéskor máris döntöttek arról, hogy jövő ősszel ismét megrendezik a grillbajnokságot.

Az értékelő beszédet Domonkos Miklós mondta el. A grillezés fontos szerepet játszik a konyhatechnikában, hiszen ez az első, a legősibb ételkészítési módszer. Néhány dologra felhívta a figyelmet. Ha faszénen grillezünk, mindig várjuk meg, míg a szén parázslik. Ha lángon sütünk, a hús külseje, bőre megég, a belseje pedig véres vagy kemény marad. Ne tároljuk grillezésre szánt húsunkat mélyhűtőben. A kerti sütéshez friss húst használjunk. Pácoláskor a húsokat ne tegyük műanyag edénybe, mert bepállanak. Használjunk inkább fémedényt.

Munkában a zsűri: Németh Krisztina, Domonkos Miklós, Halász János, Perger József és Mayer Gyula értékelte a grillezett ételeket (Fotó: Nagy Lajos)

Alapszabály, hogy a grillezett húsokat legalább tizenkét órával a sütés előtt be kell pácolni. A készen kapható pácok és ízesítők mellett magunk is készíthetünk pácot. Elegendő hozzá egy kis olívaolaj, bors, mustár, őrölt köménymag, fokhagyma, száraz fehérbor vagy citromlé, csipetnyi chilipor. Sót csak közvetlenül a grillezés előtt használjunk, mert megkeményíti a húst. Többféle variációt is készíthetünk, ki melyiket szereti, változtatva az összetevők arányán, majd egy kis barbecue-fűszerkeverékkel megbolondítva még ízletesebbé tehetjük az összeállítást.

A nagyobb húsokat szalonnával, félbe vágott vöröshagymával borítsuk be, a széleiket vagdossuk be, hogy ne ránduljanak össze. Főleg a szaftos húst jó grillezni, mert a túl sovány kiszárad, füstölt húsárut pedig lehetőleg ne grillezzünk, mert a magas hő hatására rákkeltő vegyületek keletkeznek. A szeletelt húsokat célszerű a pácolás előtt egy kicsit klopfolni, majd a sütés előtt csomagoljuk alufóliába, így jól megpárolódik, és szaftos is marad. Mindig az alufólia matt fele nézzen a parázs felé. Ha alufólia nélkül sütünk, a szeleteket csak egyszer forgassuk meg, különben sok levet veszítenek. A hús akkor sült át, ha a villa nyomán megjelenő húslé már nem véres. A legtöbb grillétel elkészítéséhez húsz-harminc percre van szükség, kivéve ha marhahúst sütünk. Grillezhetünk persze mást is, nemcsak húst. Nagyon jó például a grillezett cukkini és a padlizsán, különleges az ananász és a gomba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!