otthonunk

2019.06.27. 07:00

Csodapadló, a PVC új élete

Sokunknak már csak emlék a régi PVC-padló, de egyes épületekben, lakásokban akár még ma is találkozhatunk vele. Talán azok az emlékek szintén feleleveníthetőek, mikor az iskola padlójára húztunk cipőnkkel a csíkokat, a takarító néni „nagy örömére” …

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: Shutterstock

Prevics Bori lakberendező szerint maga a PVC sokakban kelthet ellenérzéseket, bár több jó ismérvvel rendelkezik, mint első ízben azt gondolnánk. Ezért is találkozhattunk vele annak idején például közintézményeink nagy részében.

A vinilpadló ezeket az előnyös sajátosságokat továbbfejlesztve jött létre. Egyesek csodapadlónak hívják, a kifejezést pedig számos jó tulajdonságának köszönhetően, jogosan könyvelhette el magának. Ugyanis a vinilpadló vízálló, ami lehetővé teszi, hogy több helyiségben is hatékonyan alkalmazzuk. Jó szolgálatot tesz például a fürdőszobában és a konyhában. Emellett könnyen tisztítható, ami nagyban megkönnyíti, hogy otthonunk tiszta és rendezett legyen. Továbbá kopásálló, így nagyobb igénybevétel során ugyancsak remekül teljesít. Hőszigetelő, hősugárzó képessége miatt hidegburkolatú társaival ellentétben, nem kelt „hideg” érzetet. Padlófűtés felett is kiválóan alkalmazható. Mind­emellett jó lépéshang-csillapító.

A vinilpadló ma már sokféle színben kapható, lerakása gyors és egyszerű
Fotó: Shutterstock

Sokunknak ismerős lehet az a klasszikus eset, mikor a szomszédunk egy régebbi panellakásban szinte minden léptünket nyomon követi. A vinilburkolattal szomszédságunk zajvédelméről sikerrel gondoskodhatunk, hogy az olykor fel alá járkáló apró talpak többé ne találjanak sértő fülekre. A különleges padló könnyen, és gyorsan alkalmazható. Tekercses és modulos, azaz paneles változatokban érhetjük el. Azok egyszerűen illeszthetők, lerakhatók, és napokat sem kell várnunk az első használattal, amivel időt is spórolunk. Szemet gyönyörködtetően sokszínű a vinil. A szín és a megjelenített formák között szintén rendkívül sok lehetőség adott. Az aktuális trendeknek megfelelően a boltok kínálatában megtalálhatók a fa, kő, kevert csempe és design minták.

Változatos megjelenése miatt kedvünkre válogathatunk, ezáltal szinte bármilyen stílushoz illeszkedő burkolat mellett letehetjük a voksunkat. Amennyiben költséghatékonysága miatt felmerül bennünk az aggodalom, hogy az anyag alkalmazásával esetleg olcsó hatást érünk el, ez alaptalan, hiszen megszólalásig hasonlítanak például az eredeti fapadlókra. A hamisítatlan faérzet elérése érdekében már dombornyomású változatok is elérhetők. Végül, kinek ajánlom ezt a meleg burkolatot? Bárkinek, de legfőképpen azoknak, akik gyors, ugyanakkor időtálló megoldást szeretnének a lábuk alatt tudni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!