mit ültessünk?

2021.03.15. 11:00

Irány a veteményes!

Márciusban már ültethetünk, vethetünk, nevelhetünk növényeket a kertben, egyesek kibírják az ilyenkor gyakran előforduló hűvös időt, másokat még takargatni kell, ha hidegre fordul.

Tóth B. Zsuzsa

Az eperpalántákat már márciusban kiültethetjük, ahogy például a ribizlit is

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

A brokkoli, cékla, dinnye, paprika, paradicsom, padlizsán, karalábé magjait bent a lakásban vessük el nagyjából két centiméter mélyre, neveljük elő a palántákat. A hagymaféléket, borsót, karfiolt, kelkáposztát, retket már vethetjük a kert földjébe.

Ültethetünk epret, ribizlit, a töveket egymástól távolra. Termésre a második évben számíthatunk. Ha azt szeretnénk, hogy sok eper teremjen, a száraz leveleket távolítsuk el, azzal megakadályozzuk a gombás fertőzéseket. Ideje felfrissíteni a talajtakaró réteget, és gyomláljuk ki az ágyást. A salátát vethetjük a lakásban, de a kertben is. Ha kint kis üvegházba vagy fóliasátorba tudjuk tenni, előbb fogyaszthatjuk.

Az eperpalántákat már márciusban kiültethetjük, ahogy például a ribizlit is Fotó: shutterstock

Kiültethetjük a zeller és a káposzta palántáit. Vágjuk vissza a fűszernövényeket, a levendulát. A kakukkfű és a zsálya jól viseli az erőteljes kurtítást, a fás részekig vágjuk vissza. Az oregánót egészen a talaj szintjéig visszavághatjuk.

Ha korai burgonyára vágyunk, hajtassuk elő, annak most van az ideje. Egy ládában egy hónap kell neki a csírázáshoz, ha kap fényt, és nagyjából 15 fokos helyre tesszük. Aztán kiültethetjük a kertbe, de ha nagyon hideg lenne, takarjuk be fóliával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!