árnyékolás

2019.03.14. 07:00

Otthonunkban is készülhetünk már a napsütésre

Szinte észre sem vesszük, és már itt lesz a nyár, a nap égető sugarai elől árnyékba menekülünk. Ma már egyre többféle módon megoldhatjuk az árnyékolást akár saját otthonunkban is.

TBZS

Fotó: Stockphoto

A napsugárzás mértéke miatt ma egyre fontosabb a káros sugarak elleni védekezés. Nemcsak az egészségünket, de közvetlen környezetünket, lakóhelyünket és értékeinket is védhetjük így. Az alkalmazható különböző árnyékolórendszerek sikerrel szabályozzák otthonunk, munkahelyünk fény- és hőviszonyait. Továbbá növelik biztonságérzetünket és csökkentik a szennyeződéseket. Védik bútorainkat is a naptól, a kifakulástól.

A külső árnyékolók között még mindig a redőnyök a legnépszerűbbek. Azok közül olcsóságuk és könnyebb kezelhetőségük miatt a műanyagból készültek a legkeresettebbek. Az alumínium redőnyök viszont nagyobb biztonságérzetet adnak, hosszabb élettartamúak, valamint motorizálhatók, ami lényegesen megkönnyíti kezelésüket.

A lamellás árnyékolók, a napellenzők különböző változatai ugyancsak egyre ismertebbek. A napellenzők teraszok, erkélyek, nyílt felületek nap elleni védelmét szolgálják, alapja mindegyiknek a rozsdamentes szerkezet. A ponyva ma már UV-stabil alapanyagból készül, színtartó és víztaszító réteggel bevont. Kezelhetjük mechanikusan, tekerőkarral, de ma már akár távirányítóval is. Fény- és szél­érzékelővel ugyancsak ellátják a legmodernebbeket.

A lakás belső árnyékolása megoldható egyebek mellett szalagfüggönnyel, rolettával, reluxával, fényvédő fóliával. Ma már kaphatók olyan, fényt egyáltalán át nem eresztő függönyök is, amelyek ugyancsak alkalmasak árnyékolásra. Fő feladatuk az erős napsugárzás megszűrése a belső tér védelme érdekében. Az alapanyagok UV-stabilak, sokáig színtartók, könnyen tisztán tarthatók. A függönyökkel különleges alakú nyílásokat is árnyékolhatunk. Például kör, háromszög, trapéz alakú ablakot. Egyes esetekben van mód itt is a motorizációra. Az árnyékolók automatizált működése esetében lehetőség van az egymástól teljesen független mozgatásra, különböző érzékelők beépítésére, távirányítású, illetve kapcsolós kezelésre. Azonban mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy a motorizált termékeknél, amennyiben megoldható, legyen lehetőség a kézi működtetésre egy esetleges áramkimaradás esetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!