Otthon

2016.12.05. 11:54

Óvjuk a telelő leandert!

Sajnos a leandereknek a határok megnyitása után nagyon megszaporodtak a betegségei. Sokat tehetünk ezek ellen a teleltetés megkezdése előtt, és alatt.

Tóth B. Zsuzsa

Ne vigyük korán be őket, rövid ideig tartó 4-5 fokos fagyot kibírnak, ha féltjük, inkább éjszakára fektessük el és takarjuk le - ajánlja Csizmazia Szilveszter kertészmérnök. Egyik legcsúnyább ma terjedő betegség egy baktérium okozta leanderrák. A virágok nem tisztulnak le szépen, mint a képen is látható, a levélen pedig „rákos" barna göbök láthatók. Sajnos az ellene hatásos baktériumölő szert betiltották, az erős, inkább tavaszi visszavágás és a rendszeres rezes permetezés segíthet. Jövőre talán forgalomba kerül egy felszívódó réz, ez sokat segíthet.

Manapság gyakran problémát okoz a leander gondozásánál az új betegség, a leanderrák
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Fontos a teleltetés során a magasabb hőmérsékletű helyen, hogy akár kéthetente is locsoljunk, és hogy ott fényt is kapjanak! Csak 10 fok körüli helyen elég a téli két-három locsolás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!