Otthon

2012.04.24. 09:01

Virágos kert nem csak a családi házba

Megyei körkép - Nem mindenkinek adatik meg, hogy szép nagy kertje legyen, de ügyes ötletekkel töredék négyzetméteren is lehet fűszerkertünk, virágzó növényünk.

Varga Ibolya

A balkonládákat helyettesíthetjük sajátos formájú edényekkel, megunt fazékkal, vázával, vagy amint Szentantalfán láttuk, egy régi farmert és két kinőtt cipőt is átlényegíthetünk virágtartónak.  A balkonládák, virágtartók nagyon mutatósak,  ha tavasztól őszig virágzó egynyáriakat, évelőket ültetünk beléjük, majd télre a ládákat lecseréljük mutatós örökzöld növényekkel.

Amikor  a ládákat csak örökzöld, fagyálló növényekkel (elsősorban törpefenyőfélékkel) ültetjük be, le kell mondanunk a virágok látványáról, de évekig funkcionáló, sokkal inkább gondozásmentes növénycsoportot kapunk. 

A harmadik, átmeneti megoldás, ha a ládákat beültetjük örökzöld, törpe növésű növényekkel, de úgy, hogy tavasszal legyen lehetőségünk egynyári, évelő virágok közéjük ültetésével színt vinni a csoportba. Utóbbi megoldás igényli  a legfejlettebb esztétikai érzéket, hiszen az összevissza, egymás mellé ültetett örökzöld és virágzó növények igencsak kusza képet mutathatnak.

A ládák beültetéséhez érdemes kertész tanácsát kikérni, még akkor is, ha a szakkönyvekből tájékozódtunk. Sok kertészetben be is ültetik az edényeinkbe a növényeket, és ápolási tanácsokat is adnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!