Pápa

2012.02.09. 18:19

A hagyományok őrzői

Pápa - Értékelés és tervek az idei évre: a Rákóczi Szövetség pápai szervezete a közelmúltban tartotta közgyűlését.

Nagy Imre

A 2012-es program hasonlóan a tavalyihoz, gazdagnak ígérkezik. A református gimnázium dísztermében tartott összejövetelen előbb Almássy Ernőné elnök mondott köszöntőt, és ismertette az idei évi tagdíjak összegét. A résztvevők egyperces néma felállással emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt tagtársaikról.

Goór Judit, a pápai szervezet titkára beszámolójában az elmúlt évet értékelte. Mint mondta, csoportjuk érdekes színfoltja   lett a város kulturális életének. Erre a 2011-es év programjai is bizonyítékul szolgálnak. Előadások, kirándulások határokon belül és kívül, magyar emlékek keresése Európa nevezetes helyszínein, a "guruló továbbképzések", amik keretében tavaly Ihászra, Malomsokra, az árpási templomhoz, Tétre, Csikvándra, Zircre, Bakonybélbe, a Fertő-tó vidékére jutottak el a tagok.

Részt vettek színházlátogatáson és könyvbemutatón, irodalmi előadáson és emléktúrán is. Mivel egyik kiemelt céljuk az ifjúság megszólítása, ennek érdekében is számos programot szerveztek. Goór Judit a programok mellett sikeresnek ítélte az ifjúsági tagozat tevékenységét is. A pápai csoport honlapját a Székesfehérváron tanuló Katz Tamás szerkeszti. Véleménye szerint az ifjúságot a net segítségével is meg kell szólítani, ehhez kért ötleteket, javaslatokat a tagoktól.



A közgyűlés utolsó napirendi pontjaként az idei programot tervezték meg a résztvevők. Ez lagalább olyan gazdagnak ígérkezik, mint amilyen a tavalyi volt. Homor György könyvének bemutatója, előadások,  egy-, és többnapos hazai, valamint  külföldi kirándulások, megemlékezés a nemzeti ünnepeken, budapesti színházlátogatás, a gimnázium csapatának részvétele a hagyományos Cultura Nostra vetélkedő második fordulóján, illetve a harmadik helyezést elért diákok részvétele a délvidéki jutalomkiránduláson: számos színes, értékes program vár a pápai tagozatra.

Talán a legígéretesebb mind közül a torinói út, vagy ahogyan a csoport nevezi: a Kossuth-zarándoklat. Ezt négy-ötnaposra tervezik, és a Kossuth-emlékek megtekintése mellett számos más programot is beiktatnak a résztvevők. 


Kapcsolat a határon túli magyarokkal

A Rákóczi Szövetség helyi szervezete 2003 óta működik. Tevékenységükben kezdettől fogva jelentős szerepet játszanak a guruló továbbképzések, a honismereti kirándulások a Kárpát-medencében. Túráik célpontjai templomok, egyházi intézmények, hozzájuk kötődő személyek. Székhelyük a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!